• Coaliția de guvernare din Germania discută să legalizeze consumul de marijuana în scop recreațional.
  • Doar din impozite, noua industrie ar putea genera venituri la stat de aproape 3 miliarde de euro.
  • Din 2017, doctorii din Germania pot prescrie, legal, canabis în scop medicinal.
  • Dacă Germania ia această decizie, ar fi a doua țară din Europa, după Malta, care face acest pas și la ceva distanță, în timp, față de Canada, Uruguay și 18 state din SUA.

Luna trecută, partidele aflate la guvernare în Germania au spus pe mai multe voci că vor legaliza consumul recreațional de marijuana pentru adulți, controlat, în Germania. Deci, pare că până la o decizie oficială mai e doar un pas. Merkel a blocat propunerea ani la rând, dar Olaf Scholz, care i-a luat locul în fotoliul de cancelar, are planuri, cel puțin declarativ, total opuse pe subiect. Or fi de vină partenerii de coaliție, progresiștii verzi și liber democrații cu orientări pro business.

Cert este că dacă Germania va face asta, va avea, din start, cea mai mare piață internă din lume. Ar fi a doua țară din Europa, după Malta, care face acest pas și la ceva distanță, în timp, față de Canada, Uruguay și 18 state din SUA. În Malta, legea dată de Parlament așteaptă doar semnătura președintelui, ceea ce va fi o formalitate. Potrivit noii legi malteze, orice cetățean poate umbla cu cel mult 7 grame de marijuana, poate cultiva patru plante acasă și poate deține la domiciliu până la 50 grame de plantă uscată, fără să riște vreo sancțiune.

4,7 miliarde de euro din marijuana

Socotelile făcute de finanțiștii nemți arată că din dezincriminarea consumului recreațional de canabis Germania ar avea, anual, încasări de peste 4,7 miliarde de euro. Banii ar urma să vină din taxe și impozite – 2,8 miliarde de euro și 1,36 miliarde de euro ar fi cheltuielile pe care poliția și sistemul judiciar nu le mai face cu astfel de spețe, potrivit unui studio făcut anul acesta de Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf. În acest moment, sectorul auto aduce peste 20% din ceea ce produce, în total, industria Germaniei, 7% dintre angajați lucrează în acest sector. Deocamdată, fabricarea mașinilor nemțești e regină, dar dacă te uiți ce perspective are industria canabisului, mai-mai că îți vine să pariezi că în numai câțiva ani, Mercedes, Audi și BMW se vor bate pe locul fruntaș cu proaspăt-legalizata industrie de fumuri și tincturi.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Deja, declarațiile politice legate de legalizarea canabisului în Germania au fost primite cu entuziasm de sectorul de business, care își face planuri legate de cercetare, producție, distribuție. Numai că experiențele anterioare arată că, desi Germania e țara cu cea mai mare populație din lume care legalizează canabisul, afacerea ar putea să fie un fiasco pentru cei care cred că vor urca profiturile până la cer. Contraargumentele vin din experiența Canadei și… a Germaniei.

Ce probleme ar putea apărea

În Canada, din 2016 până în 2019, au fost înființate 73 de companii care comercializează produse pe bază de marijuana. Niciuna dintre ele nu și-a atins obiectivele de profit setate în entuziasmul dezincriminării consumului recreational. În Germania, din 2017, doctorii pot prescribe, legal, canabis în scop medicinal. Cu toate acestea, până azi, doar 3 companii oferă nemților astfel de produse: Demecan și subsidiarele nemțești ale Aphria și Aurora, ambele companii canadiene.

O altă problemă care ar putea să risipească din entuziasmul celor care văd legalizarea un prilej de a pune pe picioare un business de success este legată de standardele de calitate ale produselor. Ce reguli vor respecta producătorii? Cele similare cu producția de alimente sau de fermă? Nu e clar. Și orice standard de calitate înseamnă investiții, costuri, dar și riscuri să apară probleme.