• Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică, la mai puțin de o săptămână după ce a lansat ceea ce a pretins a fi o rachetă hipersonică.
  • Paza de coastă a Japoniei a raportat, de asemenea, lansarea.
  • Misiunea Statelor Unite la ONU a emis o declarație comună în care a condamnat testul de săptămâna trecută.

UPDATE. Coreea de Nord afirmă că a efectuat, în data de 12 ianuarie 2022, un nou test de rachetă hipersonică, sub supravegherea liderului său Kim Jong-un.

Presa de stat a declarat că racheta lansată marți a reușit să efectueze cu succes un viraj înainte de a-și atinge ținta în mare, la o distanță de aproximativ 1.000 km (621 mile).

Acesta marchează al treilea test raportat de Coreea de Nord cu o rachetă hipersonică, care poate evita detectarea pentru o perioadă mai lungă decât rachetele balistice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Prezența președintelui nord-coreean ar putea indica faptul că tehnologia s-a îmbunătățit, spun analiștii.

Coreea de Nord a lansat o presupusă rachetă balistică, la mai puțin de o săptămână după ce a lansat ceea ce a pretins a fi o rachetă hipersonică. Coreea de Sud a declarat că a detectat lansarea marți, la ora locală 07:27 (00:27 ora României).

Paza de coastă a Japoniei a raportat, de asemenea, lansarea. După spusele lor, Coreea de Nord a lansat un „obiect asemănător unei rachete balistice”.

Evenimentul vine la scurt timp după ce șase țări au emis o declarație prin care au îndemnat țara condusă de Kim Jong-Un să înceteze „acțiunile sale destabilizatoare”.

„Armata noastră a detectat o presupusă rachetă balistică lansată de Coreea de Nord de pe uscat spre Marea de Est”, a declarat șeful Statului Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud. El a mai adăugat că serviciile de informații din Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii sunt în curs de a efectua o analiză detaliată, potrivit Al-Jazeera.

Cea mai recentă lansare subliniază angajamentul liderului nord-coreean Kim Jong-un de a consolida apărarea țării ca parte a priorităților sale politice pentru 2022. Acestea au fost enunțate în timpul unei întâlniri cheie din decembrie.

Luni, misiunea SUA la ONU, căreia i s-au alăturat Franța, Republica Irlanda, Japonia, Regatul Unit și Albania, a emis o declarație comună în care a condamnat aparentul test de săptămâna trecută.

„Aceste acțiuni sporesc riscul de calcul greșit și de escaladare și reprezintă o amenințare semnificativă la adresa stabilității regionale”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Grupul a cerut Coreei de Nord „să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare… și să se angajeze într-un dialog semnificativ în vederea atingerii obiectivului nostru comun de denuclearizare complete”.

Coreea de Nord a întâmpinat noul an cu două teste cu rachete în succesiune rapidă.

Testul de astăzi ar putea fi programat pentru a coincide cu o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York, unde SUA și aliații săi au condamnat lansarea de săptămâna trecută.