• ONU și partenerii săi au lansat marți cel mai mare apel de ajutor umanitar din istorie pentru o singură țară.
  • Prin lansarea acestui strigăt de ajutor se urmărește strângerea a 4,4 miliarde de dolari pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan.
  • ONU a declarat că 22 de milioane de persoane din interiorul Afganistanului și alte 5,7 milioane de afgani strămutați în cinci țări vecine au nevoie de ajutor vital în acest an.

ONU și partenerii săi au lansat marți cel mai mare apel de ajutor umanitar din istorie pentru o singură țară, a anunțat Anadolu. Prin lansarea acestui strigăt de ajutor se urmărește strângerea a 4,4 miliarde de dolari pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan.

„Aceasta este o măsură provizorie, o măsură provizorie absolut esențială pe care o prezentăm astăzi în fața comunității internaționale”, a explicat la Geneva șeful Departamentului pentru Afaceri Umanitare și Ajutor de Urgență al ONU, Martin Griffiths. „Fără ca acest lucru să fie finanțat, nu va exista un viitor; avem nevoie ca acest lucru să fie făcut”, potrivit Middle East Monitor.

ONU a declarat că 22 de milioane de persoane din interiorul Afganistanului și alte 5,7 milioane de afgani strămutați în cinci țări vecine au nevoie de ajutor vital în acest an.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Agențiile umanitare descriu situația dificilă din Afganistan ca fiind una dintre cele mai rapide crize umanitare din lume. Potrivit biroului de coordonare umanitară al ONU, OCHA, jumătate din populație se confruntă acum cu foamete acută, peste nouă milioane de persoane au fost nevoite să plece din locul natal și milioane de copii nu merg la școală.

Între timp, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a cerut 623 de milioane de dolari pentru a sprijini refugiații și comunitățile gazdă din țările vecine.

„Există o dimensiune regională a acestei crize, reprezentată de refugiații afgani, dar și de afganii cu multe alte aranjamente de ședere în țările vecine”, a subliniat Grandi. El a insistat că este nevoie să stabilizeze situația din interiorul Afganistanului, inclusiv cea a persoanelor care nu mai locuiesc acolo.

„Partenerii umanitari sunt pe teren și livrează rezultate, în ciuda provocărilor. Ajutați-ne să ne extindem și să evităm foametea, bolile, malnutriția și, în cele din urmă, moartea pe scară largă, sprijinind planurile umanitare pe care le lansăm astăzi.”

Dimensiunea nevoilor este deja enormă, au subliniat oficialii ONU. Aceștia au mai avertizat că, dacă nu se iau măsuri suficiente pentru a sprijini planurile de răspuns din Afganistan și cele regionale, anul viitor vor solicita 10 miliarde de dolari.

Deși criza din Afganistan este pusă de mulți pe seama talibanilor, care au preluat puterea în august anul trecut, administrația Biden a înghețat active care mergeau către Banca timp că administrația Biden de la Washington a înghețat active în valoare de 9,5 miliarde de dolari, care aparțineau Băncii Centrale a Afganistanului.