• Mai mult de o duzină de site-uri guvernamentale ucrainene au fost afectate din cauza unui atac cibernetic care a vizat și ambasadele.
  • Ministerul de Externe și cel al Educației s-au numărat printre țintele atacului, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia.
  • Înainte de căderea site-urilor, a apărut un mesaj care îi avertiza pe ucraineni să se „pregătească pentru ce e mai rău”.

Mai mult de o duzină de site-uri guvernamentale ucrainene au căzut vineri, din cauza unui atac cibernetic care a vizat și ambasadele.

Ministerul de Externe și cel al Educației s-au numărat printre cele afectate, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia, relatează BBC.

Înainte de căderea site-urilor, a apărut un mesaj care îi avertiza pe ucraineni să se „pregătească pentru ce e mai rău”. Nu a fost clar cine s-a aflat în spatele atacului, dar un purtător de cuvânt a declarat că atacurile cibernetice anterioare au venit din partea Rusiei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Rusia nu a făcut, încă, niciun comentariu. Cu toate acestea, guvernul ucrainean a fost supus unei presiuni intense din partea vecinului său, cu o acumulare de aproximativ 100.000 de soldați ruși în apropierea granițelor sale.

Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat că în doar nouă luni anul trecut a „neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice. La începutul atacului de vineri, pe site-urile piratate a fost postat un mesaj în trei limbi: ucraineană, rusă și poloneză.

În limba ucraineană a fost transmis:

 Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe internetul public„, scria în mesaj. Acesta a continuat: „Acest lucru este pentru trecutul, prezentul și viitorul tău”.

SBU de la Kiev a declarat ulterior că, potrivit evaluărilor inițiale, nu au fost divulgate date personale și că niciun conținut nu a fost modificat.

Printre site-urile vizate s-a numărat și site-ul Diia, un sistem cheie care conține servicii guvernamentale și care stochează date și certificate personale de vaccinare.

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că toate resursele sale sunt mobilizate pentru a ajuta Ucraina să facă față acestui tip de atac cibernetic.

O serie de site-uri au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, a declarat guvernul, în timp ce serviciul de securitate a declarat că multe dintre acestea au fost deja restabilite.