• Aeroportul din Tonga se redeschide după ce cenușa de pe pistă a fost curățată.
  • ONU spune că 80% din populația din Tonga este grav afectată.
  • Localnicii se tem că apa potabilă sigură se epuizează.

Primul avion care transporta provizii umanitare a sosit joi în Tonga, la cinci zile după ce națiunea insulară din Pacificul de Sud a fost lovită de o erupție vulcanică și un tsunami care au devastat comunitățile și i-au stricat cea mai mare parte a apei potabile, conform Reuters.

Un C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Regale din Noua Zeelandă a aterizat pe aeroportul internațional Fua’amotu din Tonga, a declarat un purtător de cuvânt al apărării, după ce o pătură de cenușă vulcanică a fost îndepărtată de pe pistă.

Un avion de transport militar australian Globemaster a aterizat și el.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

„Zborul C-17A de astăzi a fost posibil datorită eforturilor neobosite ale autorităților din Tonga, care au lucrat pentru a curăța un strat gros de cenușă vulcanică de pe pistă”, a declarat ministrul australian al apărării, Peter Dutton, într-un comunicat.

Dutton a spus că aeronava a fost încărcată cu provizii, inclusiv echipamente de desalinizare a apei, adăpost, bucătării și o măturătoare pentru a ajuta la îndepărtarea cenușii din aeroport. O a doua aeronavă australiană urma să facă zborul joi.

Aeronava din Noua Zeelandă transporta ajutoare umanitare și provizii de ajutor în caz de dezastre, inclusiv truse pentru adăposturi temporare, generatoare, truse de igienă și de familie și echipamente de comunicații, a declarat ministrul de externe Nanaia Mahuta într-un comunicat.

Vulcanul a erupt sâmbătă cu o explozie asurzitoare, trimițând valuri de tsunami în arhipelagul care au ucis cel puțin trei persoane și au distrus sate, stațiuni și multe clădiri și au întrerupt comunicațiile pentru națiunea de aproximativ 105.000 de oameni.