• Sâmbătă, Rusia a trimis două bombardiere cu rază lungă de acţiune şi capacitate nucleară în patrulare deasupra aliatului său Belarus.
  • Acțiunea are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de Ucraina.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că cele două bombardiere Tu-22M3 au exersat interacţiunea cu forţele aeriene şi apărarea aeriană din Belarus în timpul unei misiuni de patru ore.

Misiunea a avut loc în condiţiile în care Kremlinul a mutat trupe din Siberia şi Orientul Îndepărtat în Belarus pentru exerciţii militare comune. Desfăşurarea s-a adăugat la consolidarea militară rusă în apropierea Ucrainei, alimentând temerile occidentale cu privire la o posibilă invazie, potrivit AP.

Rusia a negat orice plan de a ataca Ucraina, dar a îndemnat SUA şi aliaţii săi să ofere un angajament obligatoriu că nu vor accepta Ucraina în NATO, nu vor desfăşura arme ofensive şi vor reduce desfăşurările NATO în Europa de Est. Washingtonul şi NATO au respins cererile.

Occidentul a cerut Rusiei să retragă aproximativ 100.000 de soldaţi din zonele din apropierea Ucrainei, dar Kremlinul a răspuns spunând că va staţiona trupe oriunde va fi nevoie pe teritoriul rusesc. Pe măsură ce tensiunile legate de Ucraina au crescut, armata rusă a lansat o serie de exerciţii de război care s-au extins de la Arctica la Marea Neagră.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Desfăşurarea trupelor ruseşti în Belarus a stârnit îngrijorări în Occident că Moscova ar putea organiza un atac asupra Ucrainei dinspre nord. Capitala ucraineană Kiev se află la doar 75 de kilometri de graniţa cu Belarus.

În ultimele luni, Rusia a efectuat o serie de exerciţii comune cu Belarus şi şi-a trimis în mod repetat bombardierele cu rază lungă de acţiune cu capacitate nucleară pentru a patrula deasupra Belarusului, care se învecinează cu Polonia, Lituania şi Letonia, membre NATO.

Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukaşenko, care se bazează din ce în ce mai mult pe sprijinul politic şi financiar al Kremlinului, în contextul sancţiunilor occidentale dureroase declanşate de reprimarea protestelor interne, a cerut legături mai strânse cu Moscova în domeniul apărării şi s-a oferit recent să găzduiască arme nucleare ruseşti.

Într-un interviu cu un prezentator al televiziunii de stat ruse difuzat sâmbătă, liderul din Belarus, Lukaşenko a spus că alianţa de securitate condusă de Rusia şi-a demonstrat capacitatea de desfăşurare rapidă atunci când membrii săi au trimis pentru scurt timp forţe luna trecută în Kazahstan pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei.

În timp ce ei (NATO) încă se vor pregăti să trimită nişte trupe aici, noi vom fi deja la Canalul Mânecii, iar ei ştiu acest lucru„, a spus el. Liderul bielorus a minimalizat ameninţarea unui război, dar a adăugat că, dacă acesta va izbucni totuşi, „va dura cel mult trei sau patru zile„.