- Serviciile de informații estoniene susțin că atacul din partea Rusiei ar putea avea loc și ar fi unul limitat.
- Atacul ar include bombardamente cu rachete și ocuparea unui „teren cheie” din Ucraina.
- Conform serviciului de informații, alte 10 grupuri de luptă rusești se îndreaptă către Ucraina.
Atacul din partea Rusiei ar include bombardamente cu rachete şi ocuparea unui „teren cheie” din Ucraina, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului estonian de informaţii externe.
Advertisment
„În acest moment, evaluarea noastră este că vor evita oraşele cu populaţie mare, deoarece este nevoie de multe trupe pentru a controla aceste zone. Dar nu există o înţelegere clară a căii pe care trupele din Rusia ar putea să o exploateze„, a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă, organizat pentru a prezenta raportul anual al serviciului.
O altă posibilitate ar putea fi intensificarea luptelor din cele două regiuni separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei, potrivit serviciilor de informaţii estoniene. O astfel de escaladare este „foarte probabilă„, iar, în acest fel, „Rusia obţine, probabil, o negare plauzibilă şi evită sancţiunile„, a spus Marran.
Recomandări
„Dacă Rusia are succes în Ucraina, acest lucru ar încuraja-o să crească presiunea asupra ţărilor baltice în anii următori„, a spus el. „Ameninţarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin„.
Serviciile de informaţii estoniene susțin că Rusia continuă să trimită trupe la granița cu Ucraina
Serviciile de informaţii estoniene sunt la curent cu aproximativ 10 grupuri de luptă ruseşti care se îndreaptă spre graniţa ucraineană, unde sunt deja desfăşurate 100 de grupuri de luptă, adică aproximativ 170.000 de soldaţi, a declarat şeful serviciilor de informaţii.
Numerele includ soldaţi desfăşuraţi, de obicei, în regiunile din jurul Ucrainei, dar şi trupe din Belarus pe care Rusia le-a trimis pentru un exerciţiu militar în apropierea graniţei ucrainene.
Unii dintre soldaţi vor rămâne, probabil, în Belarus şi după încheierea exerciţiului la 20 februarie, ceea ce reprezintă o îngrijorare semnificativă pentru alianţa NATO din care fac parte ţările baltice, a declarat Marran. „Acest lucru ar reduce timpul de pregătire pentru un atac împotriva ţărilor baltice”.
Partenerii noștri