• Rusia și-a botezat Sputnik-V vaccinul contra Covid-19
  • Rușii sustțin că 20 de țări sunt deja interesate de antidot, iar cererea este de peste 1 miliard de doze
  • Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume pe orbita Pământului, al Uniunii Sovietice, în 1957

Rusia susține că a dezvoltat primul vaccin din lume contra Covid-19, pe care l-a numit Sputnik-V, relatează CNN. Potrivit oficialilor ruși, 20 de țări au făcut deja o cerere preliminară pentru peste 1 miliard de doze.

„Observăm un interes considerabil din străinătate pentru vaccinul rusesc dezvoltat de Institutul Gamaleya. Am primit o cerere preliminară de peste 1 miliard de doze din partea a 20 de țări. Împreună cu partenerii noștri externi, suntem pregătiți să fabricăm 500 de milioane de doze pe an în 5 țări, iar planul nostru este să mărim capacicatea de producție”, a transmis Kirill Dmitirev, șeul fondului de investiții RDIF.

Acesta a mai precizat că țări din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia și-au manifestat interesul pentru noul vaccin.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Deocamdată, vaccinul dezvoltat de ruși nu a trecut de faza a treia de testare, unde sunt implicați mii de participanți pentru a verifica siguranța și eficiența acestuia. Dimitriev a declarat că aceste teste vor avea loc în afara țării, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume, al Uniunii Sovietice, în 1957, amintind de perioada când Rusia și SUA luptau pentru a fi primele care dezvoltă programe cosmice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în această dimineață, că primul vaccin din lume împotriva noii infecţii cu coronavirus a fost înregistrat în Rusia. Totuși, există critici că anunțarea grăbită a lansării primului vaccin din lume face parte dintr-un joc politic la nivel mondial.

Până în acest moment, Rusia nu a prezentat date științifice despre testare și, implicit, date referitoare la siguranța și eficiența acestuia.