• Adrian Zuckerman afirmă într-un editorial publicat pe cepa.org, că NATO ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina.
  • „Cel mai important, avem nevoie de unitate între SUA și aliații săi din UE și de a stabili un plan strategic de perspectivă împotriva agresiunii lui Putin. Puneți dictatorul criminal în defensivă, nu oamenii iubitori de libertate din Ucraina și UE”, a spus fostul diplomat american.
  • Adrian Zuckerman spune că aceste sancțiuni ar trebui ridicate numai după ce Putin este îndepărtat de la Kremlin.

Fostul ambasador american la București, Adrian Zuckerman, afirmă într-un editorial publicat pe cepa.org, că NATO ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui menținute și după încetarea războiului, iar SUA și UE să pregătească un plan strategic împotriva agresiunii lui Putin.

Adrian Zuckerman laudă măsurile luate până acum împotriva Rusiei – sancțiunile economice, creșterea cheltuielilor pentru apărare de către Germania la 2% din PIB, închiderea spațiului aerian pentru zborurile rusești- precum și comportamentul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe care îl consideră un Winston Churchill al vremurilor noastre, angajat într-o bătălie de care depinde existența națiunii sale.

Cu toate acestea, fostul ambasador american spune că NATO ar trebui să facă mai mult.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Spre deosebire de ceea ce mulți spun, faptul că Ucraina nu este membră NATO nu interzice asistența și intervenția militară a NATO, ci pur și simplu nu este cerută în temeiul articolului 5 din Tratatul NATO. Actuala agresiune rusă în Ucraina este o amenințare gravă la adresa securității naționale a UE și SUA, care nu trebuie subestimată”, subliniază Adrian Zuckerman.

Fostul ambasador mai spune că în fața amenințărilor proferate de Putin la adresa R. Moldova, Suediei, Finlandei, Țărilor Baltice e nevoie de un plan pro-activ și de menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei și după încheierea războiului.

„Putin amenință omenirea cu arme de distrugere în masă dacă nu este pus la punct. El a amenințat Suedia, Finlanda, statele baltice, Moldova și altele. Este necesar un plan pro-activ convingător pentru a aborda această amenințare globală. Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să continue chiar și după ce Rusia își va retrage trupele din Ucraina”, susține fostul diplomat american.

Adrian Zuckerman spune că aceste sancțiuni ar trebui ridicate numai după ce Putin este îndepărtat de la Kremlin printr-o revoltă a maselor în Rusia, și îndeamnă la o înăsprire a acestora pe fondul protestelor din Sankt Petersburg și alte orașe.

„Ridicarea sancțiunilor ar trebui luată în considerare numai după ce oamenii de bună credință din Rusia se revoltă și îl îndepărtează pe dictatorul criminal și nebun. Am văzut deja proteste anti-Putin la Sankt Petersburg și în alte orașe rusești. Sancțiunile încep să funcționeze, dar trebuie mai multe, imediat, pentru a menține această stare de spirit. Putin trebuie judecat și pentru crime împotriva umanității”, subliniază fostul ambasador.

Adrian Zuckerman insistă pe nevoia de unitate a SUA și UE pentru realizarea unui plan strategic împotriva lui Putin.

„Cel mai important, avem nevoie de unitate între SUA și aliații săi din UE și de a stabili un plan strategic de perspectivă împotriva agresiunii lui Putin. Puneți dictatorul criminal în defensivă, nu oamenii iubitori de libertate din Ucraina și UE”, a mai spus fostul diplomat american.