• Noua rundă de negocieri a avut loc tot în Belarus.
  • Discuțiile s-au desfășurat în cea de-a opta zi de la începutul invaziei.
  • Cele două părți au discutat despre chestiuni umanitare, militare și despre problema unei viitoare reglementări politice.

UPDATE 20:42

Un reprezentant al delegației ruse a transmis ulterior terminării celei de-a doua runde de negocieri cu Ucraina că principalele subiecte despre care s-a discuatt au fost: problema armatei, problema umanitară internațională și problema viitoarei reglementări politice a conflictului.

Pozițiile sunt absolut clare sunt notate punct cu punct, pentru o parte dintre ele este înțelegere reciprocă, dar principala problemă care a fost rezolvată astăzi este întrebarea de a salva civilii care se aflau în zona ciocnirilor militare, prin urmare, reprezentanții Ministerului Apărarii Federației Ruse și a Ministerului Apărării al Ucrainei au convenit formatul regimurilor de menținere a coridoarelor umanitare pentru evacuarea populației civile. […]. Încă o dată, Federația Rusă face apel la civilii care se află în această situație, în cazul în care acțiunea militară continuă, să folosească aceste coridoare umanitare, fie să facă tot posibilul ca luptele să înceteze. Mulțumesc”, a spus reprezentantul delegației ruse, într-un mesaj video.

Acesta a mai spus că, pentru a pune în aplicare acordurile, va trebui să existe o a treia rundă de negocieri.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Vor fi necesare eforturi parlamentare. Unele acorduri vor trebui consolidate…apoi trebuie îndeplinită procedura de rartificare națională. Desigur, Această procedură poate nu va fi atât de rapidă. Procedurile care sunt atinse, vor fi fixate la cel mai înalt nivel în viitorul foarte apropiat, poate care vor fi atinse chiar în următoarea rundă de negocieri, nu trebuie să le amânăm în niciun caz. Responsabilitatea este foarte mare. Continuăm să lucrăm”, a explicat reprezentantul delegației ruse.

O reacție față de negocierile dintre delegațiile rusești și ucrainene a venit și de la Kremlin.

„Înțelegerea la care au ajuns Rusia și Ucraina cu privire la problemele umanitare într-o situație atât de dificilă este foarte importantă,” a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitry Peskov.

ONU va saluta orice decizie pozitivă privind coridoarele umanitare de pe teritoriul ucrainean, a declarat biroul secretarului general despre rezultatele negocierilor dintre Federația Rusă și Ucraina.

UPDATE 20:14

Delegațiile Rusiei și ale Ucrainei au părăsit locul discuțiilor din Belarus, după terminarea celei de-a doua runde de negocieri.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a transmis, joi, că cea de-a treia rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina va avea loc, din nou, în Belarus, la începutul săptămânii viitoare. Potrivit lui Podolyak, întâlnirea nu va avea loc mai devreme de 7 martie.

UPDATE 19:45

Federația Rusă și Ucraina au discutat în detaliu chestiuni umanitare, militare și problema unei viitoare reglementări politice, a spus Medinsky. Medinsky a calificat acordurile la care au ajuns în negocierile cu delegația ucraineană un progres semnificativ. Federația Rusă și Ucraina au convenit asupra unor coridoare umanitare pentru ieșirea populației și o posibilă încetare temporară a focului, a confirmat Medinsky.

S-a încheiat doua rundă a negocierilor dintre Rusia și Ucraina. Din păcate, nu am obținut rezultatele la care ne-am așteptat și singurul lucru pe care pot să-l spun este că am discutat suficient de detaliat despre aspectul umanitar, pentru că destul de multe orașe sunt acum înconjurate de o situație dramatică în ceea ce ține de alimente și medicamente și posibilitatea evacuării. Așadar, voi citi comunicatul oficial asupra căruia au ieșit părțile și, în consecință, am convenit să continuăm activitatea în turul al treilea cât mai curând posibil”, a transmis consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak.

A treia rundă de negocieri cu Ucraina va avea loc în zilele următoare”, a spus Slutsky.

Rusia și Ucraina au reușit să găsească înțelegere asupra punctelor de la discuții, a spus Medinsky. Medinsky a confirmat că Ministerul Apărării al Federației Ruse și Ucraina au convenit asupra formatului coridoarelor pentru ieșirea civililor.

A doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina s-a încheiat. Părțile au convenit asupra mai multor aspecte umanitare, inclusiv posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru organizarea coridoarelor umanitare. Vladimir Medinsky:În cadrul celei de-a doua runde de negocieri au fost discutate trei probleme. Prima întrebare este militară, a doua este umanitară internațională, a treia întrebare este despre viitoarea reglementare politică a conflictului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

A doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina a început. Ucraina cere încetarea imediată a focului. Negocierile au loc, din nou, în Belarus. Partea ucraineană, la aceste negocieri, cere Rusiei încetarea imediată a focului și un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din prima linie a frontului. Discuțiile au loc în a opta zi de război în Ucraina.

Punctele cheie de pe agenda de negocieri, puse pe masă de delegația ucraineană, sunt:

  • încetarea imediată a focului
  • un armistițiu
  • coridoare umanitare care să le permită civililor să părăsească localitățile bombardate constant de armata rusă.

Au apărut și primele poze cu cele două delegații de la masa negocierilor. Imaginile a fost publicate de Ministerul de Externe al Belarusului. Cele două delegații și-au dat mâna înainte de a se așeza pentru a începe negocierile.

Chiar dacă sunt negocieri, Consiliul municipal din Mariupol spune că forțele rusești bombardează în mod constant și deliberat infrastructura civilă critică de acolo. Președintele Volodimir Zelenski spune că liniile de apărare ale Ucrainei rezistă. Președintele Ucrainei a cerut puterilor occidentale să acorde mai mult ajutor militar țării sale, avertizând că armata rusă nu se va opri la granițele Ucrainei dacă Moscova va prelua controlul deplin asupra vecinului său.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova nu va înceta să lovească infrastructura militară a Ucrainei ca o condiție prealabilă pentru aceste negocieri de pace.

Forțele rusești care se deplasează dinspre Belarus spre capitala Ucrainei, Kiev, nu par să fi avansat mai aproape de oraș de când s-au apropiat la aproximativ 30 de kilometri, deși grupuri avansate mai mici au purtat lupte armate cu forțele ucrainene în interiorul capitalei.