• Atacul armatei Rusiei în apropierea centralei de la Zaporojia a stârnit mari controverse la nivel global.
  • În cadrul întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU, dezastrul de la Cernobîl a fost folosit drept exemplu pentru cât de mare ar fi putut să fie un impact direct asupra centralei din Zaporojia.
  • Barbara Woodward, reprezentantul permanent al UK la ONU, a spus că un incident de acest fel nu trebuie să se repete.

Atacul armatei Rusiei în apropierea centralei de la Zaporojia a stârnit mari controverse la nivel global, în special din partea ONU. În cadrul întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU, dezastrul de la Cernobîl a fost folosit drept exemplu pentru cât de mare ar fi putut să fie un impact direct asupra centralei din Zaporojia.

Este prima dată când atacul unui stat a vizat o centrală nucleară operațională la capacitate maximă. Legislația internațională prevede protecție specială pentru uzinele nucleare. Și este greu de zis cum acțiunile Rusiei sunt în concordanță cu angajamentele sale sub articolul 56 al protocolului adițional al Convenției de la Geneva.

Acest lucru nu trebuie să se întâmple din nou. Chiar și în mijlocul unei invazii ilegale a Ucrainei, Rusia trebuie să lupte departe de centralele nucleare și să le protejeze”, a spus Barbara Woodward, reprezentantul permanent al UK la ONU.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ambasadorul Rusiei la ONU a spus că scopul era păzirea centralei de naționaliștii ucraineni

Orașul Energodar, centrala nucleară Zaporojie și teritoriile adiacente au fost cucerite de armata rusă pe 28 februarie. Ca rezultat al negocierilor cu conducerea centralei, am ajuns la un acord să păzim centrala cu militari ruși. Scopul este să ne asigurăm că naționaliștii ucraineni sau alte forțe teroriste nu pot să profite de situația actuală a uzinei și să organizeze un incident nuclear.

Scopul este, de asemenea, să asigurăm siguranța centralei și să prevenim întreruperile resurselor de energie ale populației Ucrainei și ale consumatorilor europeni”, a continuat Vasili Nebenzya, ambasadorul Rusiei la ONU.