• Discuțiile vor continua și astăzi, 11 martie.
  • S-a pus problema renunțării dependenței față de resursele care vin din Rusia.
  • Secretarul francez a spus că aderarea la UE a Ucrainei se va lua împreună cu Republica Moldova și cu Georgia.

O întâlnire informală a Consiliului European a avut loc ieri, 10 martie, iar una dintre problemele abordate a fost aderarea la UE a Ucrainei. Discuțiile vor continua și astăzi, la Palatul Versailles, într-un summit consacrat securității. Ordinea de zi a fost, însă, bulversată de războiul din Ucraina, dar și de consecințele sale asupra țărilor Uniunii Europene.

„Nimeni nu și-a dorit acest conflict, dar, deja, avem milioane de refugiați. Ucraina este bombardată în fiecare zi, din toate părțile, deci Uniunea Europeană nu poate rămâne nepăsătoare în fața acestor tragedii care se petrec în fiecare zi. Și în această săptămână au fost în Parlamentul European multe inițiative de ajutorare a Ucrainei, a refugiaților, începând de la ridicarea temporară a sistemului de roaming pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, pentru ca acești oameni să poată lua legătura cu familia, până la ajutor de urgență și apeluri către statele membre de a prelua copiii sau membri ai familiei care sunt bolnavi de cancer sau de boli cronice, inclusiv de boli rare.

Pe de altă parte, s-a luat o serie de măsuri și de sancțiuni financiare, confiscări de bunuri. Astăzi, de fapt, la Palatul Versailles, s-au luat măsuri suplimentare și în ceea ce privește băncile din Belarus, tehnologiile maritime și așa mai departe. Șefii de stat și de Guvern vor analiza mâine, vor evalua modul în care Uniunea Europeană poate reduce dependența de gaz, de petrol și de cărbune față de Rusia.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Să nu uităm că, la ora actuală, Uniunea Europeană cumpără din Rusia aproximativ 45% din gazele importate, un sfert din cărbunele consumat și 50% din petrol. De asemenea, bineînțeles că va rămâne pe agendă întărirea capacității defensive a statelor membre și a Uniunii Europene în ansamblul său. Am înțeles că se discuta și despre o independență din punct de vedere al medicamentelor pe piața farmaceutică și a securității alimentare.

În primul rând, noi, ca români, cred că trebuie să punem în aceeași situație și Republica Moldova, dar și Georgia. Toate trei sunt țări care au pe teritoriile lor așa numite conflicte înghețate care vedem că, de fapt, au fost reactivate. Pe de altă parte, etapele sunt stabilite foarte clar prin Tratatul de la Maastricht și presupun, în primul rând, instituții stabile și transpunerea legislației Uniunii Europene.

În caz de război, ar trebui făcute niște derogări de la toate aceste criterii care cred că ar fi o mare frustrare pentru țările care încearcă, de ani de zile și se luptă să intre în Uniunea Europeană. Știți bine că România a depus cererea de aderare în 1995, împreună cu acea declarație de la Snagov a tuturor partidelor politice și a intrat abia la 1 iulie 2007. Au fost 12 ani de negocieri foarte drastice pentru a crea instituții ale statului de drept împotriva corupției, pentru a se realiza economie de piață, ceea ce nu se poate vorbi despre o țară care este în război.

Ceea ce mă bucură este că Secretarul francez a spus, în această seară, că, în orice caz, aderarea la UE se va lua împreună cu Republica Moldova, cu Ucraina și cu Georgia, deoarece acești cetățeni, chinuiți de istorie, merită să intre în marea familie europeană”, a spus Corina Crețu, europarlamentar.