• Rusia aduce acuzații grave la adresa Azerbaidjanului.
  • În urma unui conflict din anul 2020, Azerbaidjanul a ieșit învingător, recâștigând teritoriile pierdute.
  • Multe chestiuni rămân nerezolvate, inclusiv statutul juridic al Nagorno-Karabahului şi al armenilor care locuiesc acolo.

Rusia a acuzat armata Azerbaidjanului că a încălcat un acord intrând în regiunea Nagorno-Karabah. Kremlinul a precizat că Azerbaidjanul a efectuat patru atacuri cu drone în Nagorno-Karabah. Moscova a cerut Azerbaidjanului să îşi retragă trupele şi a depus „eforturi” pentru a muta forţele pe poziţiile iniţiale, a adăugat aceasta.

În urma unui conflict militar în septembrie-noiembrie 2020, Azerbaidjanul a ieşit învingător, recucerind teritoriul pe care îl pierduse într-un război anterior, între 1991 şi 1994, scrie Reuters. Dar multe chestiuni rămân nerezolvate, inclusiv statutul juridic al Nagorno-Karabahului şi al armenilor care locuiesc acolo, conform Mediafax.

După încetarea focului, Moscova a desfăşurat aproape 2.000 de forţe de menţinere a păcii în regiune, reafirmându-şi rolul de poliţist şi de principal agent de putere într-o parte volatilă a fostei Uniuni Sovietice, unde Turcia exercită, de asemenea, o influenţă din ce în ce mai mare datorită alianţei sale strânse cu Azerbaidjanul.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Rusia dă de înțeles că ar putea reduce amploarea operaţiunilor militare

Rusia a dat de înțeles că ar putea reduce amploarea operațiunilor militare din Ucraina. Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei operaţionale din cadrul Statului Major al armatei ruse, a declarat, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Sky News şi BBC News, că prima etapă a operaţiunii militare în Ucraina este aproape finalizată, astfel că, acum, „principalul obiectiv” este „eliberarea” regiunii Donbas care include Lugansk şi Doneţk.

„Principalele obiective ale primei etape operaţionale au fost, în general, atinse. Potenţialul combatant al forţelor armate ucrainene a fost redus considerabil, ceea ce face posibilă concentrarea eforturilor principale pe atingerea principalului obiectiv- eliberarea Donbasului”, a afirmat oficialul militar din Rusia, conform Mediafax.

La începutul intervenţiei militare, preşedintele Vladimir Putin anunţase că obiectivele sunt „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei. Acesta nu a fost de acord cu folosirea cuvântului „război” pentru ceea ce se întâmplă la graniță, spunând că scopurile sunt, de fapt, altele.