• Această nouă regulă duce la autocenzură, spun angajații editurii pentru publicația rusă, sub rezerva anonimatului.
  • Încă de la începutul invaziei din Ucraina, ei au fost îndemnați să reducă la minimum evocările despre Ucraina, ceea ce autorii și editorii au făcut încă de la prima invazie din Ucraina, în 2014.
  • Ei au fost deja sfătuiți să elimine steagul ucrainean din pasajele din manualele școlare.

Cenzura rusă nu cunoaște limite. Ucraina va fi ștearsă din manualele școlare de istorie, iar noile reguli de redactare nu se opresc doar la Ucraina.

Conducerea editurii rusești Prosveshceny, care publică manuale școlare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaților să elimine din manualele de istorie ceea ce consideră „nepotrivit” despre Ucraina, după creșterea presiunii asupra lor în urma invaziei Ucrainei, dezvăluie publicația Mediazona, blocată de Kremlin, relatează Le Figaro.

Această nouă regulă duce la autocenzură, spun angajații editurii pentru publicația rusă, sub rezerva anonimatului.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Încă de la începutul invaziei din Ucraina, ei au fost îndemnați să reducă la minimum evocările despre Ucraina, ceea ce autorii și editorii au făcut încă de la prima invazie din Ucraina, în 2014.

Ei au fost deja sfătuiți să elimine steagul ucrainean din pasajele din manualele școlare, pe motiv că evocă heraldica steagurilor naționale.

Această eliminare a Ucrainei și a menționării Capitalei ucrainene, Kiev, din manualele de istorie nu este însă ușor de realizat.

Unii editori încearcă să găsească formule pentru a menționa Ucraina fără a o numi în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, dar unele pasaje sunt pur și simplu șterse de către superiorii lor.

„Este deosebit de problematic să editezi un manual care pur și simplu nu oferă nicio informație despre o țară” , a declarat un membru al redacției.

„Un copil poate crește fără să știe nimic despre această țară și va fi mai probabil să creadă ceea ce se spune la televizor”, avertizează el.

Prosveshceny se află sub o astfel de presiune pentru că este principalul editor de manuale școlare din Rusia.

Acesta primește 80% din fondurile pentru achiziționarea de manuale de la statul rus.

Dar redactarea impusă nu se oprește la Ucraina.

După ce Moscova a catalogat ca „extremiste” anumite rețele de socializare americane, precum Facebook și Instagram, editorii sunt obligați să se asigure că acestea nu sunt menționate în lucrările lor, iar acest lucru se aplică și companiei-mamă a Facebook, Meta.

Editorii au fost îndemnați să elimine din semnăturile lor de e-mail adresele conturilor de pe aceste rețele sociale.

Aceștia au fost avertizați că orice răzvrătire online împotriva războiului din Ucraina ar putea duce la concedierea lor.