- Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene (UE) poartă luni discuții de urgență miniștrii despre necesitatea de a asigura de urgență aprovizionarea cu gaze naturale din alte țări decât Rusia.
- Bulgaria și Polonia au planificat deja să nu mai folosească gazul rusesc în acest an și spun că pot face față acestei opriri.
- UE se îndreaptă spre o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat diplomații.
Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene (UE) poartă luni discuții de urgență despre necesitatea de a asigura de urgență aprovizionarea cu gaze naturale din alte țări decât Rusia și de a umple depozitele, în timp ce țările se pregătesc pentru șocuri în materie de aprovizionare, informează Reuters.
Advertisment
UE încearcă să găsească un răspuns unitar la cererea Moscovei de plătire a gazului rusesc în ruble.
Săptămâna trecută, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de a plăti efectiv în ruble.
Recomandări
Bulgaria și Polonia au planificat deja să nu mai folosească gazul rusesc în acest an și spun că pot face față acestei opriri, dar acest lucru a generat temeri că alte țări din UE, inclusiv Germania, o putere economică europeană dependentă de gaz, ar putea fi următoarea.
Statele UE au o nevoie urgentă de a clarifica dacă societățile pot continua să cumpere combustibil fără să încalce sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Multe companii europene se confruntă cu termene de plată a gazelor la sfârșitul acestei luni, precizează Reuters.
Moscova a declarat că acei cumpărătorii străini de gaz trebuie să depună euro sau dolari într-un cont la banca privată rusă Gazprombank, care îi va converti în ruble.
Plătirea gazului rusesc în ruble ar putea însemna încălcarea sancțiunilor impuse de UE Rusiei
Comisia Europeană a transmis țărilor că respectarea schemei Rusiei ar putea încălca sancțiunile UE, sugerând, în același timp, că țările ar putea efectua plăți conforme cu sancțiunile dacă declară că plata este completă după ce a fost efectuată în euro și înainte de a fi convertită în ruble.
După ce săptămâna trecută Bulgaria, Danemarca, Grecia, Polonia, Slovacia și alte țări au solicitat sfaturi mai clare, Bruxelles-ul elaborează orientări suplimentare.
Vineri, Rusia a declarat că nu vede nicio problemă în decretul său, care consideră că obligația cumpărătorului este îndeplinită numai după ce moneda forte a fost convertită în ruble.
În timp ce Bulgaria și Polonia au refuzat să se implice în schema Moscovei, Germania a reluat soluția Comisiei de a permite companiilor să plătească.
Plățile în ruble pot contribui la protejarea economiei Rusiei de impactul sancțiunilor, în timp ce veniturile din combustibil pot contribui la finanțarea a ceea ce aceasta numește o operațiune militară specială, potrivit Reuters.
Rusia furnizează 40% din gazele UE și 26% din importurile de petrol
Țările UE au plătit peste 45 de miliarde de euro (47,43 miliarde de dolari) Rusiei pentru gaze și petrol de când aceasta a invadat Ucraina, la 24 februarie, a constatat organizația de cercetare Centrul pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat.
Rusia furnizează 40% din gazele UE și 26% din importurile de petrol.
UE se îndreaptă spre o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat diplomații, după discuțiile dintre Comisie și țările UE din weekend, înainte de reuniunile din această săptămână.
Ambasadorii vor discuta în cadrul unei reuniuni de miercuri un al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, care este în curs de elaborare de către Comisie.
Dependența de gazul rusesc variază de la o țară la alta, însă analiștii au declarat că o întrerupere totală imediată a gazului rusesc ar arunca țările, inclusiv Germania, în recesiune și ar necesita măsuri de urgență, cum ar fi închiderea fabricilor, pentru a face față situației.
Austria, Ungaria, Italia și Slovacia au avut, de asemenea, rezerve în weekend în legătură cu ideea unui embargo petrolier, au declarat diplomații.
Comisia va dezvălui în cursul zilei de luni planurile de a pune capăt dependenței Europei de combustibilii fosili ruși până în 2027, inclusiv prin extinderea energiei regenerabile și renovarea clădirilor pentru a consuma mai puțin.
Partenerii noștri