• Arsurile solare sunt dovada imediată a expunerii neprotejate la soare pentru prea mult timp.
  • Însă, ceea ce nu se observă la scurt timp, dar are efecte pe termen lung este îmbătrânirea accelerată a pielii și riscul de cancer de piele pe care le poate însoți o expunere la soare neprotejată și pentru prea multă vreme.
  • Cremele de protecție solară sunt instrumente utile pentru a vă proteja împotriva daunelor provocate de soare și a cancerului de piele, dar nu sunt singurele resurse la îndemână.

Dacă nu ești destul de atent, soarele se poate transforma în inamicul tău principal în această vară. Pielea roșie, sensibilă și exfolierea reprezintă doar o parte din povestea daunelor provocate de soare.

Arsurile solare sunt dovada imediată a expunerii neprotejate la soare pentru prea mult timp. Însă, ceea ce nu se observă la scurt timp, dar are efecte pe termen lung este îmbătrânirea accelerată a pielii și riscul de cancer de piele pe care le poate însoți o expunere la soare neprotejată și pentru prea multă vreme.

„Din nefericire, ratele de cancer de piele sunt încă în creștere și facem tot ce putem pentru a încerca să minimizăm acest lucru, iar folosirea protecției solare este o componentă a acestui lucru”, a declarat Dr. Darrell Rigel, profesor clinic de dermatologie la Mount Sinai Icahn School of Medicine din New York City.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Evident, vara suntem expuși la mai mult soare, dar în orice zi ar trebui să fim conștienți de faptul că radiațiile ultraviolete sunt un carcinogen bine cunoscut, pe lângă faptul că pot accelera îmbătrânirea pielii”, a declarat doctorul Adam Friedman, profesor și președinte al departamentului de dermatologie de la George Washington School of Medicine and Health Sciences.

Pielea mai închisă la culoare oferă mai multă protecție împotriva soarelui, dar asta nu înseamnă că este complet imună la daunele provocate de soare, au spus experții.

„Conform datelor din SUA, persoanele de culoare prezintă un risc mai mic de melanom comparativ cu persoanele albe, dar tot se confruntă cu un risc”, a spus Rigel.

Arsurile solare pot apărea pe toate tipurile de piele și pot duce la îmbătrânire prematură pentru oricine, iar cremele solare nu sunt întotdeauna cele mai eficiente și ușor de aplicat.

„Nu există un singur produs care să fie potrivit pentru toată lumea”, a spus Friedman. „Nu este întotdeauna ușor să găsești unul care să se joace bine pe piele”.

Din fericire, unele creme de protecție solară pe bază de minerale ies pe piață pentru a încerca să se potrivească cu tonurile pielii, dar Friedman a spus că este important să faceți cumpărături și să găsiți una care se simte bine și care se potrivește cu tenul dumneavoastră, astfel încât să o folosiți în mod regulat. Unele creme de protecție solară pe bază de minerale sunt absorbite rapid și nu lasă urme albe inestetice pe piele.

„Cea mai bună cremă de protecție solară este cea pe care o veți folosi din nou și din nou și din nou”, a spus el.

La ce trebuie să vă uitați pe eticheta cremelor solare

„Când vine vorba de combaterea îmbătrânirii premature și a cancerului de piele, nu doar a arsurilor solare, este esențial să vă asigurați că protecția solară are un spectru larg de acoperire UVA/UVB”, a spus Friedman.

Grupul de lucru pentru mediu (EWG) recomandă cremele de protecție solară pe bază de minerale. Ingredientele pe care trebuie să le căutați pentru a găsi aceste produse sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan.

Unele creme de protecție solară nonminerale folosesc un ingredient numit oxibenzonă, care a fost asociat, în unele studii, cu efecte nocive asupra vieții marine.

Unele țări și regiuni au interzis, în ultimii ani, vânzarea produselor care conțin oxibenzonă din cauza preocupărilor legate de mediu.

Cremele de protecție solară sunt instrumente utile pentru a vă proteja împotriva daunelor provocate de soare și a cancerului de piele, dar nu sunt singurele.

„Atunci când este posibil, poate fi util să purtați o pălărie, să vă acoperiți cu haine, să evitați orele în care soarele este mai puternic (de la 10:00 la 16:00) și să stați la umbră”, a declarat Emily Spilman, analist științific pentru echipa de viață sănătoasă de la EWG.