• Aceasta este concepută pentru a ajuta sistemul său imunitar să recunoască și să elimine orice celule canceroase rămase.
  • Injecția, mRNA-4157 (V940), utilizează aceeași tehnologie ca și vaccinurile actuale Covid și este testată în faza finală a studiilor de fază III.
  • Tratamentul combinat, realizat de Moderna și Merck Sharp and Dohme (MSD), nu este încă disponibil în mod obișnuit în cadrul NHS.

În Marea Britanie este în curs de desfășurare un test important al primului vaccin „personalizat” cu ARNm din lume împotriva celei mai letale forme de cancer de piele – melanomul, scrie BBC. Steve Young, în vârstă de 52 de ani, din Stevenage, Herts, căruia i s-a extirpat o tumoare de melanom din scalp în august anul trecut, este unul dintre primii pacienți care vor încerca vaccinul.

Aceasta este concepută pentru a ajuta sistemul său imunitar să recunoască și să elimine orice celule canceroase rămase. Injecția, mRNA-4157 (V940), utilizează aceeași tehnologie ca și vaccinurile actuale Covid și este testată în faza finală a studiilor de fază III.

Medicii de la University College London Hospitals (UCLH) îl administrează alături de un alt medicament, pembrolizumab sau Keytruda, care, de asemenea, ajută sistemul imunitar să ucidă celulele canceroase.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Semnătura genetică

Tratamentul combinat, realizat de Moderna și Merck Sharp and Dohme (MSD), nu este încă disponibil în mod obișnuit în cadrul NHS, în afara studiilor clinice. Experții din alte câteva țări, inclusiv Australia, îl încearcă, de asemenea, pe pacienți, pentru a aduna mai multe dovezi și a vedea dacă ar trebui să fie implementat pe scară mai largă.

Vaccinul este personalizat – ceea ce înseamnă că structura sa este modificată pentru a se potrivi fiecărui pacient în parte. Acesta este creat pentru a se potrivi cu semnătura genetică unică a tumorii pacientului și funcționează prin faptul că îi ordonă organismului să producă proteine sau anticorpi care atacă markerii sau antigenii care se găsesc numai pe acele celule canceroase.

„Construit la comandă”

Dr. Heather Shaw, cercetător la UCLH, a declarat că injecția are potențialul de a vindeca persoanele cu melanom și că este testată și în cazul altor tipuri de cancer – tumori pulmonare, de vezică urinară și de rinichi. „Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut de foarte mult timp”, a spus ea.

„Este absolut personalizat pentru pacient – nu ai putea să-l dai la următorul pacient din rând, pentru că nu te-ai aștepta ca acesta să funcționeze. Este cu adevărat personalizat. Aceste lucruri sunt extrem de tehnice și fin generate pentru pacient.”

Citește și