• Anxietatea îl poate ajuta pe om să înțeleagă situația în care se află și să caute soluții creative pentru problema sa.
  • Dr. Tracy Dennis-Tiwary spune că spre deosebire de frică, anxietatea conține și ne oferă speranță.
  • Distincția cheie între anxietate și o tulburare de anxietate este afectarea funcțională – atunci când modalitățile noastre de a face față împiedică viața normală.

Dr. Tracy Dennis-Tiwary era profesor de psihologie și se ocupa de cercetare – evaluând ce tratamente de sănătate mintală funcționează și de ce – când a observat pentru prima dată o creștere a anxietății. Acest lucru se întâmpla în urmă cu aproximativ 15 ani, în New York City. Pe atunci, Dennis-Tiwary credea că tratamentele vor face diferența.

„Am crezut că vom recupera acest lucru, dar s-a întâmplat contrariul”. În schimb, acea creștere a devenit o avalanșă. Astăzi, tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din SUA, afectând 30% dintre adulți. În Marea Britanie, prescripțiile pentru medicamente împotriva anxietății aproape că s-au dublat în ultimii 15 ani, cu o creștere accentuată în rândul persoanelor sub 25 de ani (în SUA, spune Dennis-Tiwary, prescripțiile s-au cvadruplat). În 2021, un sondaj efectuat pe 8.000 de copii a determinat Oxford University Press să numească anxietatea drept „cuvântul anului”.

„Este cuvântul de pe buzele tuturor, provocarea momentului”, spune Dennis-Tiwary. „Ne-am reconfigurat pentru a ne gândi la noi înșine ca la o societate anxioasă. Avem un milion de cărți excelente de auto-ajutorare, tratamente validate științific; avem 30 de medicamente diferite pentru a trata anxietatea, dar domeniul nu a ținut pasul cu tratamentul și prevenirea bolilor fizice. Nimic din toate acestea nu funcționează. Ea concluzionează că problema nu este anxietatea în sine, ci convingerile noastre despre ea și încercările noastre de a o evita, care nu numai că sunt destinate să eșueze, dar ne fac și mai slabi și mai fragili. Este un cerc vicios”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Anxietatea, un aliat, nu un dușman

Pentru a ajuta la reformularea anxietății ca un aliat și nu ca un dușman, Dennis Tiwary face o aprofundare despre emoția în sine. „Anxietatea este foarte diferită de frică”, spune Dennis-Tiwary. „Frica este certitudinea că ți se întâmplă ceva rău. Anxietatea se referă la incertitudine; este sentimentul că ceva rău s-ar putea întâmpla, dar s-ar putea să nu se întâmple. Este discrepanța dintre locul în care vă aflați și locul în care doriți să fiți”.

Așadar, sunteți neliniștit de faptul că veți pica la examene. Să-ți găsești primul loc de muncă. „Anxietatea este concepută pentru a te simți rău – inima se accelerează, vasele de sânge se contractă – așa că stai și asculți”, spune ea. „Dar, spre deosebire de frică, anxietatea conține speranță. Nivelul nostru de dopamină crește – acesta este hormonul care ne face să ne simțim bine atunci când suntem recompensați”.

Perspectiva îndepărtată de a trece cu brio de examene, de a obține un certificat de sănătate sau de a obține cariera aleasă este dopamina care vorbește. Anxietatea vă poate concentra mintea, vă poate determina să revedeți mai mult, să consultați un medic, să căutați noi căi spre cariera aleasă. „Este o emoție oribilă, se simte groaznic”, spune Dennis-Tiwary. „Dar este și o emoție frumoasă”.

Distincția cheie între anxietate și o tulburare de anxietate este afectarea funcțională – atunci când modalitățile noastre de a face față împiedică viața normală. Poate că nu mai ieșim din casă. În cazurile de tulburare obsesiv-compulsivă, am putea crea ritualuri pentru a atenua sentimentele. Dennis-Tiwary pledează pentru tratamente precum expunerea și prevenirea răspunsului, o terapie cognitiv-comportamentală, care îi ajută pe pacienți să se confrunte cu ceea ce îi neliniștește.

Dar cea mai mare dorință a ei este să ne schimbăm abordarea într-un stadiu mult mai timpuriu, astfel încât anxietatea să nu se transforme într-o tulburare. „În primul rând, este vorba de înțelegerea faptului că a fi anxios nu este o disfuncție, ci este util”, spune Dennis-Tiwary. „Dacă vă treziți cu acest sentiment, merită să vă acordați atenție și să vă gândiți la el pentru o vreme. De ce te simți așa?”. Ea dă exemplul primei sale sarcini, când a aflat că fiul ei va avea nevoie de o operație pe cord deschis la câteva luni de la naștere. Anxietatea ei a depășit orice limită, dar a încurajat-o să facă tot ce-i stătea în putință pentru a minimiza șansele celui mai rău rezultat imaginabil. A adunat cunoștințe din toate articolele publicate vreodată despre starea fiului ei, a găsit cel mai bun chirurg posibil și a planificat orice situație neprevăzută.

Oamenii anxioși vin cu soluții creative

Anxietatea ne ajută să mergem înainte cu soluții creative, dar există momente în care nu putem face prea multe pentru a face față unei incertitudini viitoare. Dennis-Tiwary sugerează aici multe modalități de a face față. Conectarea cu prietenii și familia este un prim pas liniștitor. Cultivarea lucrurilor care vă cufundă în momentul prezent este, de asemenea, utilă.

„Mindfulness este o tehnică, dar orice funcționează pentru tine. Exercițiile fizice sunt o modalitate incredibilă de a găsi fluxul și de a vă aduce în prezent. Muzica – fie că o interpretați sau o ascultați. Plimbarea în natură. Îmi place să scriu poezie – poezie proastă de cele mai multe ori, dar care mă conduce la o stare de gândire expansivă”. A face o listă zilnică de lucruri de făcut poate recupera un anumit sentiment de control și de realizare.

Cel mai rău răspuns posibil este, în schimb, de a ștampila sentimentul sau de a încerca să îl evitați. Oamenii, spune Dennis-Tiwary, sunt „anti-fragili” – ne întărim și creștem doar atunci când suntem provocați. „Sistemele noastre emoționale sunt ca și sistemele noastre imunitare”, spune ea. „Dacă sistemul nostru imunitar nu este expus la germeni, el rămâne slab. Dacă mușchii noștri nu sunt folosiți, se atrofiază. Doar simțindu-ne anxietatea, ascultând-o și acționând în consecință, putem face față mai bine data viitoare”.

Din acest motiv, Dennis-Tiwary își exprimă grave îngrijorări cu privire la tehnicile noastre colective de evitare a anxietății, cum ar fi spațiile sigure și avertismentele de declanșare. „Cred că sunt contraproductive și, până acum, dovezile sugerează și ele acest lucru”, spune ea. „Ceea ce au tendința de a face este să informeze pe cineva că nu este la înălțimea sarcinii și că emoțiile dificile sunt dăunătoare”.