Ieșind din era Merkel, Germania a intrat direct în criza cu Rusia. Între reconfigurarea energetică și cea militară, cancelarul Olaf Scholz pare uneori că ezită. Între revenirea SUA în Europa și un Macron reales, aura de lider a Germaniei pălește. Pentru a evita aceasta, Berlinul o are însă pe Annalena Baerbock.
Noua ministră de externe are 42 ani, din care 14 în politică. După studii de științe politice la Hamburg și drept internațional la London School of Economics, intră în Alianța Verzilor. În câțiva ani, trece de la asistent parlamentar la Strasbourg la deputat în Bundestag, apoi la co-președinția partidului. În 2019, e realeasă cu un nemaivăzut 97,1%! Candidată nefericită la funcția de cancelar în 2021, oferă totuși partidului cel mai bun scor din istorie și intră la guvernare ca prima femeie ministru de externe. Într-un guvern de coaliție, trebuie să stăpânești arta compromisului. Annalena este însă un politician cu convingeri. Înainte de invazia lui Putin, sprijinea deja extinderea NATO spre est și se declara pentru o politică externă axată pe valori. Azi, Germania renunță la energia din Rusia și caută o alternativă care să țină cont atât de încălzirea globală, cât și de alocări bugetare fără precedent în apărare sau de amenințarea unei recesiuni economice ce i-ar periclita poziția de lider european. Ieri, Annalena promitea limitarea vitezei pe Autobahn și eliminarea zborurilor interne în favoarea trenului; azi, îi vizitează pe supraviețuitorii din Bucha. Europa visa un viitor luminos, dar ororile trecutului au revenit sub chipul pe care Germania îl cunoaște cel mai bine.
Scholz trebuie să-i facă pe nemți să strângă brusc cureaua. Sarcina Annalenei Baerbock e să convingă lumea că eforturile Germaniei, deși mai mici decât i se cer, vor fi suficiente. Putin nu mai are în față un Gerhard Schröder, ci o femeie hotărâtă. Una crescută la Nüremberg.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri