• Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Anna Malyar, a declarat că 53 de soldați grav răniți au fost transportați la un spital din Novoazovsk.
  • Rusia a devastat orașul din sud-estul Mării Negre, Mariupol, care avea o populație în creștere rapidă de aproximativ 450.000 de locuitori înainte de invazie.
  • Forțele Moscovei au înconjurat Mariupol, i-au tăiat accesul la apă și electricitate și l-au bombardat fără încetare, reducând o mare parte din oraș la moloz.

Luptătorii ucraineni au pus capăt apărării, care a durat săptămâni întregi, a unei uzine siderurgice asediate Azovstal din orașul portuar strategic Mariupol, în timp ce sute de combatanți – dintre care zeci grav răniți – au fost evacuați luni.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn, în timp ce operațiunea delicată a continuat. „Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri. Printre ei se află și răniți grav, cărora li se oferă ajutor medical”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și rețeaua sa de tuneluri subterane au servit timp de săptămâni ca adăpost și ultimă ascunzătoare pentru aproximativ 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv mulți din Regimentul Azov, una dintre cele mai pricepute – și controversate – unități militare ucrainene.

Recomandări

DE 1 AN, ISRAEL NU VREA SĂ MOARĂ
CÂND APARE SWITCH 2?
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
CE-I FAMILIA PT. KAMALA
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON

Oficialii din Mariupol au declarat la mijlocul lunii aprilie că până la 1.000 de civili se ascundeau, de asemenea, în rețeaua subterană. Aceștia au fost prinși în capcană timp de săptămâni întregi în mijlocul unui asalt rusesc intens, înainte ca toate femeile, copiii și persoanele în vârstă să fie evacuate la începutul acestei luni. Cei care au reușit să ajungă în siguranță au descris brutalitatea asediului îndelungat din buncărul rece și fetid, unde au trăit fără lumină solară și cu rezervele de hrană și apă din ce în ce mai mici.
Bombardamentul rusesc asupra uzinei Azovstal pare să fi persistat în ultimele zile.

Videoclipurile postate pe Telegram de către oficialii locali în weekend au arătat muniții albe, cu ardere puternică, care plouau asupra uzinei. Tipul de muniție nu a putut fi verificat independent, dar un expert militar britanic a declarat pentru Reuters că pare a fi vorba de un atac cu fosfor sau arme incendiare.
Oficialii ucraineni au ajuns luni la un acord de încetare a focului cu armata rusă, zeci de autobuze fiind văzute părăsind uzina. Evacuarea complexă este coordonată cu ajutorul Națiunilor Unite și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii.