• Nicola Sturgeon declară că apartenența la NATO este esențială pentru Scoția independentă.
  • Primul ministru a insistat asupra faptului că războiul din Ucraina i-a întărit convingerea că apartenența la alianță este absolut corectă și esențială.
  • Aceasta survine în contextul în care Finlanda și Suedia – două țări care anterior se opuneau aderării la alianță – au declarat în ultimele zile că vor încerca să se alăture acum ca răspuns la agresiunea lui Vladimir Putin.

Scoția va adera la NATO dacă va deveni independentă, a declarat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon în timpul unui discurs ţinut la Washington.

„Scoția va adera la NATO dacă va deveni independentă”, a declarat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon în timpul unui discurs ţinut la Washington unde s-a întâlnit cu şeful Camerei Reprezentanţilor al Congresului american, Nancy Pelosi. 

Premierul scoţian, de altfel, lider al Partidului Naţional Scoţian, a susţinut că NATO este „piatra de temeliea politicii de securitate a unei Scoţii independente”. Unul dintre opozanţi, liderul Partidului Verde, Patrick Harvey, a declarat că se opune aderării Scoţiei independente la NATO.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Comentariile ei au venit după ce Suedia şi Finlanda şi-au depus cererile pentru aderarea la NATO, marcând o schimbare majoră în politica externă a ţărilor scandinave după invazia rusă a Ucrainei .

Liderul SNP a vorbit, de asemenea, despre posibilitatea „potenţialului uriaş” al energiei cu hidrogen, afirmând că Scoția ar putea dezvolta cea mai puternică „industrie semnificativă de hidrogen a Europei”, transmite The Scotsman. În septembrie 2014 s-a desfăşurat cel de-al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei, iar 55% dintre votanţi au votat împotrivă. 

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a obţinut aprobarea Parlamentului Scoţian pentru a solicita organizarea unui noi referendum de independenţă după încheierea acordului britanic privind Brexit. Atât SNP, cât și Verzii, s-au angajat să elimine armele nucleare din Scoția dacă țara ar vota pentru independență în viitor.

Reacționând la discursul lui Sturgeon, Stephen Kerr, un deputat conservator scoțian, a declarat: „Suntem deja membri ai NATO”.