• Liderul Belarus Alexander Lukașenko a fost citat vineri că a afirmat că este gata să discute despre posibilul tranzit al cerealelor Ucrainei prin Belarus, cu unele „compromisuri”.
  • Ucraina, un important exportator mondial de cereale, nu poate să-și folosească porturile de la Marea Neagră pentru aprovizionare, deoarece Rusia a trimis mii de militari în țară pe 24 februarie.
  • Exporturile din Ucraina prin Belarus au fost una dintre opțiunile în discuțiile ample conduse de Națiunile Unite, care urmăresc să stimuleze oferta globală de cereale pe măsură ce criza alimentară majoră se profilează. Deblocarea porturilor Ucrainei de la Marea Neagră este o altă opțiune.

Liderul Belarus Alexander Lukașenko a fost citat vineri că a afirmat că este gata să discute despre posibilul tranzit al cerealelor Ucrainei prin Belarus, cu unele „compromisuri”.

„Acum toată lumea caută logistică… Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceți cereale prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri”, a scris ziarul local Belarus Today, citat de Lukașenko.

Liderul Belarus nu a spus ceea ce ar vedea el drept compromisuri.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Belarus, un mare producător mondial de potasiu, a fost lovit de sancțiuni severe occidentale în 2021-2022, care i-au perturbat exporturile de îngrășăminte prin porturile de la Marea Baltică.

Sancțiunile financiare impuse Moscovei începând cu 24 februarie au lovit și exportatorii ruși de îngrășăminte, iar lanțul global de aprovizionare deteriorat crește riscul crizei alimentare.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat la începutul acestei săptămâni că orice acord de deblocare a transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe, deoarece „faptul că totul este interconectat face negocierile deosebit de complexe”.

Moscova și Minsk au dat vina pe sancțiunile occidentale pentru perturbarea exporturilor atât de cereale, cât și de îngrășăminte și pentru că au cauzat riscul crizei alimentare globale.

„Problema este cauzată de politicile pe care Occidentul și țările bogate, în special Statele Unite, le duc astăzi și trebuie rezolvată”, a spus Lukașenko, citat de agenția de presă Belta.