• Liderul suprem al Iranului a recunoscut că Iranul a luat petrolul de pe cele două petroliere greceşti sechestrate luna trecută în raiduri lansate cu elicopterul în Golful Persic.
  • Confiscările au amplificat tensiunile dintre Iran şi Occident, care mocnesc deja din cauza acordului nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2015.
  • Capturarea petrolierelor de către Iran a fost cea mai recentă dintr-o serie de deturnări şi explozii care au zguduit o regiune care include Strâmtoarea Ormuz, gura îngustă a Golfului Persic prin care trece o cincime din petrolul comercializat.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a recunoscut sâmbătă că Iranul a luat petrolul de pe cele două petroliere greceşti sechestrate luna trecută în raiduri lansate cu elicopterul în Golful Persic.

Confiscările au fost represalii pentru rolul Greciei în confiscarea de către SUA a ţiţeiului de pe un petrolier sub pavilion iranian în aceeaşi săptămână în Marea Mediterană, pentru încălcarea sancţiunilor dure impuse de Washington Republicii Islamice, relatează AP.

Ei fură petrol iranian în largul coastelor greceşti, apoi oamenii noştri curajoşi care nu se tem de moarte răspund şi au confiscat petrolierul inamicului„, a declarat Khamenei în timpul unui discurs de 80 de minute cu ocazia aniversării morţii regretatului fondator al Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini. Dar ei se folosesc de imperiul lor media şi de propaganda lor extinsă pentru a acuza Iranul de piraterie„.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cine este pirat? Ne-aţi furat petrolul, noi vi l-am luat înapoi. A lua înapoi o proprietate furată nu se numeşte furt„, a adăugat el.

Confiscările au amplificat tensiunile dintre Iran şi Occident, care mocnesc deja din cauza acordului nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2015. Teheranul a îmbogăţit mai mult uraniu, mai aproape ca niciodată de nivelurile de calitate pentru arme, provocând îngrijorarea că negociatorii nu vor găsi o cale de întoarcere la acord şi crescând riscul unui război mai amplu.

Capturarea petrolierelor de către Iran a fost cea mai recentă dintr-o serie de deturnări şi explozii care au zguduit o regiune care include Strâmtoarea Ormuz, gura îngustă a Golfului Persic prin care trece o cincime din petrolul comercializat. Incidentele au început după ce preşedintele de atunci, Donald Trump, a retras în mod unilateral SUA din acordul nuclear, prin care Teheranul şi-a limitat drastic îmbogăţirea uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor economice.