• Papa Francisc a făcut marţi noi comentarii despre războiul din Ucraina, care a depăşit a 100-a zi.
  • Papa Francisc speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse în septembrie, în Kazahstan.
  • Suveranul pontif a refuzat să facă distincţia între „bine şi rău” în război.

Papa Francisc a lansat o nouă serie de atacuri la adresa Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, spunând că trupele sale au fost brutale, crude și feroce, în timp ce i-a lăudat pe „curajoșii” ucraineni pentru că au luptat pentru supraviețuire.

Dar în textul unei conversații pe care a avut-o luna trecută cu editorii presei iezuite și care a fost publicată marți, suveranul pontif a mai spus că situația nu este albă sau neagră și că războiul a fost „poate într-un fel provocat”.

În timp ce condamnă „ferocitatea, cruzimea trupelor rusești, nu trebuie să uităm adevăratele probleme dacă vrem ca acestea să fie rezolvate”, a spus Francisc, incluzând industria de armament printre factorii care oferă stimulente pentru război.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

„Este de asemenea adevărat că rușii au crezut că totul se va termina într-o săptămână, dar au calculat greșit. Au întâlnit un popor curajos, un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptă”, a spus el.

Francisc a spus că, cu câteva luni înainte ca președintele Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina, suveranul pontif s-a întâlnit cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod care ar putea duce la război. Francisc a spus apoi, în cuvintele sale: „Nu vedem întreaga dramă care se desfășoară în spatele acestui război, care poate că a fost cumva provocat sau nu a fost prevenit”.

Întrebat retoric dacă acest lucru îl face „pro-Putin”, el a răspuns: „Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spunem așa ceva”.