• David Kertzer a petrecut zeci de ani căutând în istoria ascunsă a Vaticanului.
  • Lucrările sale au câștigat un premiu Pulitzer și au captat atenția Hollywood-ului.
  • Noua sa carte analizează rolul Papei Pius al XII-lea în Holocaust.

David Kertzer a petrecut zeci de ani căutând în istoria ascunsă a Vaticanului. Lucrările sale au câștigat un premiu Pulitzer și au captat atenția Hollywood-ului. Noua sa carte analizează rolul Papei Pius al XII-lea în Holocaust, relatează New York Times.

În ultimele decenii, Kertzer a inversat rolurile inchizitoriale cu Biserica. Grație arhivelor Vaticanului, acest profesor cu voce blândă, cercetător la Brown University și membru al Academiei Americane din Roma a devenit probabil cel mai eficient excavator al păcatelor ascunse ale Vaticanului, în special al celor comise chiar înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Kertzer este fiul unui rabin care a servit ca preot în armată la eliberarea Romei și a crescut într-un cămin care a adoptat o fetiță a cărei familie fusese ucisă la Auschwitz. Acest trecut familial și activismul său împotriva războiului din Vietnam în timpul facultății i-au dat o conștiință de indignare morală, temperată de prudența intelectualului.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Ca urmare, munca sa i-a adus premiul Pulitzer, a captivat imaginația lui Steven Spielberg și a pus la vedere, uneori cu brutalitate, una dintre cele mai întunecate instituții de pe pământ.

„Papa în război”, cea mai recentă carte a lui Kertzer

Cea mai recentă carte a lui Kertzer, „Papa în război”, analizează implicarea Bisericii în cel de-al Doilea Război Mondial și în Holocaust, pe care le consideră ca fiind evenimentele care i-au format propria viață. Cartea documentează procesul personal de luare a deciziilor care l-a determinat pe Papa Pius al XII-lea să nu ia practic nicio poziție cu privire la genocidul lui Hitler și susține că influența pontifului asupra războiului este subestimată. Și nu într-un mod pozitiv.

„Unul dintre lucrurile pe care vreau să le fac este să demonstrez importanța rolului lui Pius al XII-lea”, a spus el.

În 2019, Francisc, actualul papă, a declarat: „Biserica nu se teme de istorie”, când a ordonat deschiderea arhivelor lui Pius al XII-lea. Dar, în timp ce Francisc se hotărăște cu câtă fermitate să respingă un dictator, de data aceasta pe Vladimir Putin, Kertzer a descoperit câteva dovezi alarmante despre costul tăcerii în legătură cu crimele în masă.

Kertzer a argumentat că teama enormă a lui Pius al XII-lea de comunism, credința sa că puterile Axei vor câștiga războiul și dorința sa de a proteja interesele Bisericii l-au motivat să nu-i antagonizeze nici pe Adolf Hitler, nici pe Benito Mussolini, ai căror ambasadori colaboraseră pentru a-l pune pe tron. Potrivit cărții, papa era, de asemenea, îngrijorat de faptul că, dacă s-ar fi întors împotriva Führerului, s-ar fi înstrăinat de milioane de catolici germani.

Canonizarea lui Pius al XII-lea, în curs de evaluare

Cartea dezvăluie, de asemenea, că un prinț german, nazist convins, a servit drept canal secret neoficial între Pius al XII-lea și Hitler și că principalul consilier al Vaticanului pe probleme evreiești l-a îndemnat într-o scrisoare să nu se pronunțe împotriva ordinului regimului fascist de a aresta și trimite majoritatea evreilor italieni în lagăre de concentrare.

„Am fost uimit de asta”, a spus Kertzer despre scrisoare.

Apărătorii lui Pius al XII-lea, al cărui caz de canonizare este încă în curs de evaluare, au susținut de mult timp că acesta a lucrat în spatele scenei pentru a-i ajuta pe evrei și că dușmanii anticatolici au încercat să păteze instituția prin pătarea pontifului.

„O punere sub acuzare mai deschisă nu ar fi salvat niciun evreu, ci ar fi provocat moartea și mai multor evrei”, a scris Michael Hesemann, care îl consideră pe Pius al XII-lea un apărător al evreilor, ca răspuns la dovezile publicate de Kertzer, pe care l-a descris ca fiind „foarte părtinitor”.

Hesemann, care este, de asemenea, autorul unei cărți recente despre papa din timpul războiului, bazată pe arhivele Vaticanului, a susținut că papa, în timp ce își menținea poziția neutră, a ascuns evrei în mănăstiri și a distribuit certificate de botez false.

Kertzer susține că documentele descoperite oferă o imagine mai nuanțată a lui Pius al XII-lea și nu îl arată nici ca fiind monstrul antisemit la care se face referire adesea ca „Papa lui Hitler” , nici ca un erou. Dar, potrivit lui Kertzer, insistența de a proteja reputația lui Pius reflectă o rezistență mai largă în Italia – și în rândul apărătorilor Vaticanului – de a accepta complicitatea sa în cel de-al Doilea Război Mondial, în Holocaust și în uciderea evreilor din Roma.

Steven Spielberg a renunțat la proiect

La începutul anilor 1990, un profesor de istorie italian i-a povestit despre Edgardo Mortara, un băiat de 6 ani din Bologna născut din părinți evrei. În 1858, inchizitorul bisericii a ordonat arestarea băiatului, deoarece este posibil să fi fost botezat în secret de o servitoare creștină și nu putea rămâne într-o familie evreiască.

Această poveste a dus la ceea ce Kertzer a numit „o dublă schimbare de traiectorie”: să scrie pentru un public generalist și despre subiecte evreiești.

Rezultatul a fost cartea sa din 1998, The Kidnapping of Edgardo Mortara, finalistă la categoria non-ficțiune a National Book Award. Lucrarea a ajuns în atenția prietenului său, dramaturgul Tony Kushner, care i-a dat-o apoi lui Steven Spielberg, care, la rândul său, i-a spus lui Kertzer că vrea să o aducă pe ecran. Mark Rylance a fost adus la bord pentru a juca rolul lui Pius al XII-lea, iar Kushner a scris scenariul; acum mai era nevoie doar de un copil care să-l joace pe Edgardo.

„Au audiat 4.000 – nu 3.900 – de copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani de pe patru continente” , a spus Kertzer. „Spielberg ne-a spus că nu este mulțumit de niciunul dintre copii.”

Proiectul s-a oprit, dar nu și Kertzer. A ieșit din arhive pentru a publica The Popes Against the Jews, despre rolul Bisericii în apariția antisemitismului modern. În 2014, a publicat lucrarea The Pope and Mussolini, în care analizează implicarea lui Pius al XII-lea în ascensiunea fascismului și în legile rasiale antisemite din 1938. Această carte a câștigat premiul Pulitzer.

De atunci, arhiviștii Vaticanului au recunoscut și uneori au încurajat acest lucru.

„Poate că sunt chiar bucuroși că cineva din exterior poate scoate la iveală acest lucru, pentru că poate pentru unii dintre ei este inconfortabil să o facă”, a spus el.

După ce a petrecut o dimineață recentă în arhive, Kertzer a ieșit cu un zâmbet de băiat. Tocmai descoperise că, chiar și în timpul ocupației germane a Romei, Papa Pius al XII-lea a rămas concentrat în primul rând asupra pericolelor comunismului. Cei mai înalți cardinali ai Papei l-au sfătuit să „creeze un partid catolic. Acestea sunt originile partidului creștin-democrat”, a spus Kertzer, referindu-se la o forță care va domina Italia timp de decenii.