• Râul Brahmaputra și-a rupt digurile, inundând 3.000 de sate din statul indian Assam.
  • În Bangladesh, districtele din apropierea graniței cu India au fost cele mai afectate.
  • Bangladesh, o națiune cu o populație de 160 de milioane de locuitori, are o altitudine joasă și se confruntă cu amenințări din cauza dezastrelor naturale legate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și cicloanele.

Cel puțin 18 persoane au murit în inundațiile din nord-estul Indiei și Bangladesh, care au scufundat milioane de case. În Assam, în India, cel puțin nouă persoane au murit în urma inundațiilor, iar casele altor aproximativ două milioane de persoane au fost scufundate, a anunțat agenția de gestionare a dezastrelor din acest stat.

Vineri, fulgerele au ucis nouă persoane din Bangladesh. Ambele țări au cerut ajutorul militarilor în contextul inundațiilor grave, care s-ar putea agrava deoarece se așteaptă ca ploile să continue în weekend. Brahmaputra, unul dintre cele mai mari râuri din Asia, și-a rupt digurile de noroi, inundând 3.000 de sate și terenuri agricole în 28 din cele 33 de districte din Assam.

„Ne așteptăm la precipitații moderate până la puternice în mai multe părți din Assam până duminică. Volumul de precipitații a fost fără precedent”, a declarat Sanjay O’Neil, un oficial de la stația meteorologică din Gauhati, capitala Assam.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Mai multe curse feroviare au fost anulate în India pe fondul ploilor neîncetate din ultimele cinci zile. În orașul Haflong, din sudul Assam, gara a fost sub ape, iar râurile inundate au depus noroi și nămol de-a lungul căilor ferate. Armatei indiene i s-a cerut să ajute alte agenții de intervenție în caz de dezastru să salveze persoanele blocate și să ofere alimente și produse de bază celor ale căror case au fost scufundate.

„Folosim bărci rapide și plute gonflabile pentru a salva persoanele afectate de inundații”, a declarat un oficial al armatei. În Bangladesh, districtele din apropierea graniței cu India au fost cele mai afectate. Nivelul apei în toate râurile importante din țară era în creștere, a declarat centrul de prognoză și avertizare a inundațiilor din Dhaka. Țara are aproximativ 130 de râuri.

Zborurile sunt anulate timp de trei zile

Centrul a declarat că este posibil ca situația inundațiilor să se deterioreze în districtele Sunamganj și Sylhet, cele mai afectate, din regiunea de nord-est, precum și în districtele Lalmonirhat, Kurigram, Nilphamari și Rangpur din nordul Bangladeshului.

Operațiunile de zbor la Aeroportul Internațional Osmani din Sylhet au fost suspendate timp de trei zile, deoarece apele inundațiilor au ajuns aproape până la pistă, potrivit lui Hafiz Ahmed, directorul aeroportului.

Luna trecută, o inundație dinaintea musonului, declanșată de un aflux de apă din amonte, în statele din nord-estul Indiei, a lovit regiunile de nord și nord-est ale Bangladeshului, distrugând recolte și deteriorând case și drumuri. Țara abia începea să își revină când noi ploi au inundat din nou aceleași zone săptămâna aceasta.

Bangladesh, o națiune cu 160 de milioane de locuitori, este o țară cu o altitudine joasă și se confruntă cu amenințări din cauza dezastrelor naturale legate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și cicloanele. Potrivit Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice, aproximativ 17% din populația Bangladeshului ar trebui să fie relocată în următorul deceniu sau cam așa ceva, dacă încălzirea globală va continua în ritmul actual.