• Zahărul este dăunător pentru dinți.
  • Secretul dinților sănătoși este în mâinile noastre.
  • Resemnarea față de propria soartă poate fi, de asemenea, dăunătoare din punct de vedere dentar.

Este bine cunoscut faptul că zahărul este dăunător pentru dinți, dar acum cercetătorii au descoperit că resemnarea față de propria soartă poate fi, de asemenea, dăunătoare din punct de vedere dentar.

Un studiu intrigant a descoperit că persoanele care cred că norocul sau șansa determină ceea ce li se întâmplă au pierdut în medie trei dinți și au fost expuse unui risc sever de boli ale gingiilor.

În schimb, persoanele care simțeau că dețin mai mult controlul asupra viitorului lor aveau în medie doar un singur dinte lipsă și aveau în general gingii mai sănătoase.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Sănătatea dentară și sistemele de credință

Rezultatele sugerează că ar putea exista un element psihologic al sănătății dentare proaste, care ar putea fi ajutat prin terapie.

Descoperirea faptului că acest sistem de credință este legat de sănătatea orală ar trebui să încurajeze profesioniștii din domeniul stomatologic să evalueze starea emoțională a pacienților lor și, dacă este necesar, să îi îndrume către o îngrijire psihologică adecvată”, a declarat autorul studiului, Dr. Sebastien Jungo de la Universitatea din Paris, Franța.

Sentimentul că viitorul nu este în mâinile cuiva se numește locus de control extern, în timp ce persoanele care sunt mai stăpâne pe sine, care se cred stăpâne pe soarta lor, se spune că au un locus de control intern.

Pentru studiu, cercetătorii au înrolat 79 de pacienți și au colectat date despre stilul de viață, venitul, educația, starea civilă, nivelul de stres, depresia și au determinat locul de control prin intermediul unui chestionar psihologic, relatează Stuff.

Jungo a adăugat: „Faptul de a avea un locus de control extern a fost asociat în mod independent cu mai multe pierderi de dinți și pierderi de atașament, ceea ce indică o severitate mai mare a parodontitei”.

Parodontita, sau boala gingivală, este o afecțiune foarte frecventă care afectează aproximativ 90% dintre adulții cu vârsta de peste 50 de ani. Formele severe ale bolii afectează mai puțin de 10% din populația adultă.

Dacă nu este tratată, parodontita cauzează pierderea progresivă a osului din jurul dinților, slăbind dinții și, în cazuri extreme, dinții pot chiar să cadă.