• Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a numește războiul „devastator”.
  • David Beasley spune: „Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să punem capăt acel blestemat de război și să deschidem porturile”.
  • Ucraina este un exportator semnificativ de cereale precum grâul și porumbul, reprezentând 12%, respectiv 17% din oferta globală.

ONU a avertizează că s-ar putea crea un „iad pe pământ” din cauza impactului economic global al invaziei Ucrainei de către Rusia.

The Guardian raportează că directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a spus că războiul a fost „devastator” împreună cu diverși alți factori.

El a spus: „Chiar înainte de criza din Ucraina, ne confruntam cu o criză alimentară globală fără precedent din cauza Covid-ului și a creșterii prețurilor la combustibil. Apoi, ne-am gândit că nu se poate mai rău, dar acest război a fost devastator”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

Urmează „foamete, destabilizarea națiunilor și migrație în masă

Ucraina este un exportator semnificativ de cereale precum grâul și porumbul, reprezentând 12%, respectiv 17% din oferta globală. Cu toate acestea, conflictul din țară a închis porturile Mării Negre și a oprit exporturile.

Beasley a spus că revoltele și destabilizarea din țări precum Sri Lanka, Tunisia, Pakistan și Burkina Faso sunt un „semn al lucrurilor care vor urma”.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face”, a spus el, este „să punem capăt războiului blestemat din Rusia și Ucraina și să deschidem portul”, relatează The Guardian.

Matthew Hollingworth, coordonatorul pentru urgențe pentru Programul alimentar mondial din Ucraina, a spus că războiul ar putea duce la o „criză a foametei de proporții catastrofale”.

Hollingworth a spus că 400 de milioane de oameni din întreaga lume au fost hrăniți cu cereale ucrainene în 2021, dar acum, „foametea acută este de așteptat să crească cu 47 de milioane de oameni dacă conflictul din Ucraina continuă”.

Țările aflate deja în prag se bazează pe Ucraina pentru hrana lor și, în acest moment, alimentele sunt blocate în porturi”, a spus el.

Vorbind la sfârșitul lunii mai, președintele Zelenski a avertizat și despre o criză globală a foametei dacă porturile Ucrainei rămân închise, spunând că incapacitatea Ucrainei de a exporta alimente creează o urgență alimentară în țările dependente de grâul și orzul său.