• Guvernul nu a cheltuit niciun euro din prima tranșă PNRR.
  • În decembrie 2021, România a primit o finanțare de 3,79 miliard de euro.
  • Niciun contract de finanțare nu a fost semnat de ministere.

România stă pe o grămadă de bani, dar refuză să se atingă de ei. Este vorba despre 3,8 miliarde de euro din fonduri PNRR. Prima tranșă a intrat în conturi încă din decembrie 2021, dar guvernul nu a reușit să scoată de acolo niciun euro.

Proiectele sunt în stadiul de depunere, iar ministerele trebuie să le evalueze și să le aprobe. Niciunul nu a primit undă verde până acum, așa că banii sunt neatinși.

Asta deși la anunțarea aprobării Planului Național de Redresare și reziliență Klaus Iohannis vorbea despre o oportunitate istorică, iar Florin Cîțu, premier la acea vreme, anunța revitalizarea ecocomiei.

Este un document foarte bun, își va aloca 29,2 miliarde de euro în perioada următoare, este ca o doză cu adrenalină pentru economie în anii următori”, spune Florin Cîțu, fost premier al României.

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ

La 30 iunie, România trebuie să prezinte reformele puse în practică pentru a primi următoarea tranșă de bani. Din 27 de ținte, doar cinci sunt însă realizate. Spre comparație, Spania a depus documentele și a primit încă 12 miliarde de euro.