• Principalii indici bursieri din afara SUA au scăzut brusc în acest an.
  • Banca Angliei a majorat rata dobânzii cheie la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, de la 1% la 1,25%.
  • Multe dintre cele mai mari bănci centrale din lume iau măsuri pentru a încetini creșterea costului vieți.

Acțiunile americane au înregistrat cea mai proastă primă jumătate de an din 1970 încoace, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de modul în care măsurile de reducere a inflației vor afecta creșterea economică. În ultimele șase luni, indicele de referință S&P 500 a scăzut cu 20,6%, în timp ce alți indici importanți din SUA au înregistrat, de asemenea, scăderi puternice.

Acțiunile din Marea Britanie, Europa continentală și Asia au suferit, de asemenea, pierderi abrupte. Această situație survine în contextul în care băncile centrale din întreaga lume încearcă să țină în frâu creșterea vertiginoasă a costurilor de trai, prețurile bunurilor esențiale, cum ar fi alimentele și combustibilul, crescând vertiginos.

Unii economiști se așteaptă ca SUA, care reprezintă cea mai mare economie a lumii, să intre în recesiune încă din acest an deoarece ratele dobânzilor continuă să crească.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Dacă Rezerva Federală a SUA continuă să crească ratele, piața bursieră va reacționa destul de negativ, a declarat pentru BBC Dan Wang, economist-șef la Hang Seng Bank China. Un alt indice bursier important al SUA, Dow Jones Industrial Average, a scăzut cu peste 15% în prima jumătate a acestui an, cea mai mare scădere pentru această perioadă din 1962 încoace.

În același timp, indicele Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, a pierdut aproape 30%, marcând cea mai mare scădere procentuală înregistrată vreodată pentru prima jumătate a unui an. Principalii indici bursieri din afara SUA au scăzut, de asemenea, brusc în acest an.

Indicele FTSE 250 din Marea Britanie a scăzut cu peste 20%, în timp ce indicele Stoxx 600 din Europa a scăzut cu aproape 17%, iar indicele MSCI al piețelor din Asia-Pacific a scăzut cu peste 18%. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care multe dintre cele mai mari bănci centrale din lume iau măsuri pentru a încetini creșterea costului vieții, inclusiv prin creșterea ratelor dobânzilor.

Luna trecută, Rezerva Federală a SUA a anunțat cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii aproape 30 de ani, în timp ce își intensifică lupta pentru a ține în frâu creșterea prețurilor de consum. De asemenea, Banca Angliei a majorat rata dobânzii cheie la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, de la 1% la 1,25%.