• Atunci când durerea de spate este cronică poate afecta calitatea vieții și funcția fizică și poate contribui la sau agrava stresul, anxietatea și depresia.
  • Combinarea terapiei fizice și comportamentale duce la beneficii de durată mai mare.
  • În timp ce persoanele care se confruntă cu dureri cronice de spate sunt adesea direcționate către terapia fizică, cercetările arată că abordările psihologice pot fi de ajutor.

Dacă v-ați luptat vreodată cu durerile lombare, știți că acestea pot fi surprinzător de debilitante, chiar dacă disconfortul este de scurtă durată. Este posibil să vă fie dificil să faceți cumpărături, să vă ocupați de treburile casnice, să faceți sport sau chiar să vă legați șireturile.

Atunci când durerea de spate este cronică, durând 12 săptămâni sau mai mult, poate afecta calitatea vieții și funcția fizică și poate contribui la sau agrava stresul, anxietatea și depresia.

În timp ce persoanele care se confruntă cu dureri cronice de spate sunt adesea direcționate către terapia fizică, cercetările arată că abordările psihologice care învață strategii de gestionare a experienței durerii pot fi de ajutor. Așadar, combinarea acestor abordări ar face mai mult pentru a ușura durerea? O revizuire sistematică recentă a mai multor studii sugerează că ar putea.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

La nivel mondial, durerile lombare reprezintă una dintre principalele cauze de invaliditate și afectează peste 560 de milioane de persoane. În SUA, patru din 10 persoane intervievate în 2019 au avut dureri lombare în ultimele trei luni, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.

Publicată în TheBMJ, analiza s-a bazat pe 97 de studii ale adulților care se confruntă cu dureri lombare cronice nespecifice cronice, nespecifice, cu sau fără dureri de picioare. Folosind modelarea statistică, cercetătorii au comparat eficacitatea terapiilor care vizează îmbunătățirea:

  • Funcția fizică, cum ar fi statul în picioare, urcatul scărilor și gestionarea îngrijirii personale.
  • Evitarea fricii, deoarece teama de durere îi poate determina pe oameni să evite mișcarea, ceea ce contribuie la ciclul de slăbire a mușchilor și la dureri suplimentare.
  • Intensitatea durerii, măsurată prin scoruri de durere obținute pe scări de evaluare validate.

Revizuirea a arătat că terapia fizică plus abordările psihologice, cum ar fi educația privind durerea și terapia cognitiv-comportamentală, au îmbunătățit mai eficient durerea lombară cronică decât terapia fizică singură. Mai exact:

  • Pentru îmbunătățirea funcției fizice și evitarea fricii, programele de educație a durerii împreună cu terapia fizică au oferit cele mai susținute efecte.
  • Pentru îmbunătățirea intensității durerii, terapia comportamentală combinată cu terapia fizică a oferit cele mai durabile beneficii.

Studiul arată avantajele unei abordări interdisciplinare a durerii lombare cronice. Integrarea terapiei comportamentale și a terapiei fizice i-a ajutat pe oameni să obțină o mai bună funcționalitate, să reducă ciclul de comportamente de evitare și să reducă intensitatea durerii lor.

În viața lor de zi cu zi, acest lucru poate duce la zile de lucru mai productive și la un somn mai bun, precum și la posibilitatea ca oamenii să participe la mai multe activități sociale, ceea ce stimulează bunăstarea generală.

Neuroștiința a demonstrat că creierul și corpul sunt întotdeauna conectate, iar durerea este o combinație de probleme medicale, cognitive, emoționale și de mediu. Strategiile de gestionare eficientă a durerii trebuie să se adreseze corpului și creierului dumneavoastră prin integrarea terapiilor fizice și psihologice, cum ar fi prin programe de restaurare funcțională și prin colaborarea cu un psiholog specializat în domeniul durerii. Dobândirea unei mai bune înțelegeri a durerii și tratarea tuturor factorilor care contribuie la durerea dvs. cronică poate fi împuternicitoare și vindecătoare.