• Potrivit unui sondaj Sociopol, este de aşteptat ca turul 2 din cadrul alegerilor prezidenţiale din 2024 să fie între Laura Codruţa Kovesi şi Mircea Geoană.
  • Despre cei doi se vorbeşte în ultima vreme că ar putea fi posibili candidaţi în 2024 pentru a-i lua locul lui Klaus Iohannis.
  • Primul îşi va încheia mandatul în 2023, cel de-al doilea are mandat de îndeplinit până în 2026, şi niciunul din ei nu activează în prezent în mediul politic. 

Potrivit unui sondaj Sociopol, este de aşteptat ca turul 2 din cadrul alegerilor prezidenţiale din 2024 să fie între Laura Codruţa Kovesi şi Mircea Geoană. Despre cei doi se vorbeşte în ultima vreme că ar putea fi posibili candidaţi în 2024 pentru a-i lua locul lui Klaus Iohannis.

Secretarul adjunct al NATO vs Primul procuror general european 

Primul îşi va încheia mandatul în 2023, cel de-al doilea are mandat de îndeplinit până în 2026, şi niciunul din ei nu activează în prezent în mediul politic. 

Laura Codruţa Kövesi are o popularitate de 30%, fiind la egalitate cu Gabriela Firea, urmată de Mircea Geoană care are popularitatea de 29%, bucurându-se de cea mai mare încredere, transmit mai multe surse mediatice.  

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Având în vedere că Gabriela Firea intenţionează să-şi recupereze funcţia de primar al Municipiului Bucureşti în 2024, bătălia pentru Cotroceni s-ar putea desfăşura între Kövesi şi Geoană. 

Mai sunt doi ani până la alegerile prezidenţiale, dar pare că românii nu mai vor politicieni de carieră, ci demnitari cu realizări pe plan internaţional.

Potrivit Sociopol, Mircea Geoană ar putea să câştige alegerile pentru primul tur, fiind un candidat favorit pentru turul 2. Este însă o problemă – Mircea Geoană fiind secretar adjunct al NATO din 2019, nu mai figurează ca membru PSD din 2014, având conflicte cu liderii partidului de atunci. 

Între 2015 şi 2018 a fost membru în Partidul Social Românesc. Partidul s-a desfiinţat în 2018.. 

Deşi PSD l-ar vrea drept candidat, nu este sigur dacă Geoană mai doreşte să fie candidatul stângii pentru alegerile prezidenţiale. Ca membru şi lider al Partidului Social Democrat, a candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, fiind învins de preşedintele democrat-liberal de atunci, Traian Băsescu, la o mică diferenţă.   

Laura Codruţa Kövesi, fost procuror şef al DNA şi actual Prim Procuror General European, a dus un război aprig împotriva corupţiei politice. Însă a declarat în 2015 că nu intenţionează să intre în politică. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20-27 iunie 2022.

Patriarhul Daniel se află pe locul 4 (28%), Raed Arafat pe locul 5 (25%), iar pe locul 6 se află Alexandru Rafila (24%). 

Victor Ponta se află pe locul 7 (20%), având o revenire şocantă în topul celor mai de încredere personalităţi publice din România, fiind urmat apoi de prim-ministrul Nicolae Ciucă (19%).

Fostul preşedinte Traian Băsescu are 18% popularitate, iar preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis are 17%, dar nu mai este eligibil pentru a candida la un nou mandat prezidenţial. La egalitate cu preşedintele României se află liderul AUR, George Simion, care la rândul său a transmis că nu intenţionează să candideze pentru funcţia de şef al statului.