• Ministerul egiptean de Externe a declarat că ministrul de externe Sameh Shukry a avut discuții cu Lavrov duminică dimineața.
  • El se va adresa, de asemenea, reprezentanților permanenți ai organizației pan-arabe.
  • Într-un articol postat pe site-ul Ministerului rus de Externe, Lavrov a respins acuzațiile Occidentului potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru criza alimentară globală

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se află duminică la Cairo pentru discuții cu oficiali egipteni, în timp ce țara sa încearcă să rupă izolarea diplomatică și sancțiunile impuse de Occident din cauza invaziei sale în Ucraina. Lavrov a aterizat la Cairo sâmbătă târziu, prima etapă a călătoriei sale în Africa, care va include și opriri în Etiopia, Uganda și Republica Democrată Congo, potrivit postului rusesc de stat RT.

Șeful diplomației ruse urma să se întâlnească mai târziu duminică cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit. El se va adresa, de asemenea, reprezentanților permanenți ai organizației pan-arabe. Războiul Rusiei în Ucraina a avut efecte nefaste asupra economiei mondiale, ducând prețurile la petrol și gaze la niveluri fără precedent.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui din lume, dar invazia Rusiei în țară și blocada navală a porturilor sale au oprit livrările. O parte din cerealele ucrainene sunt transportate prin Europa pe calea ferată, pe șosea și pe râu, dar cu costuri de transport mai mari.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Războiul a perturbat transporturile de produse rusești, deoarece companiile de transport maritim și de asigurări nu au vrut să se ocupe de sancțiunile occidentale asupra țării.

Războiul din Ucraina stimulează cererea de gaze naturale din Africa

Războiul din Ucraina stimulează cererea de gaze naturale din Africa. Statele africane sunt printre cele mai afectate de undele războiului. Prețurile produselor de bază vitale au crescut vertiginos, iar miliarde de dolari în ajutoare au fost direcționate pentru a-i ajuta pe cei care au fugit din calea războiului din Europa. Acest lucru a făcut ca milioane de oameni din zonele de conflict din Africa și Orientul Mijlociu să sufere din cauza penuriei din ce în ce mai mari de alimente și alte tipuri de asistență.

Într-un articol postat pe site-ul Ministerului rus de Externe, Lavrov a respins acuzațiile Occidentului potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru criza alimentară globală, ca fiind o altă încercare de a transfera vina către alții.

Încercând să adune națiunile africane de partea țării sale, el a salutat ceea ce a numit o cale independentă pe care au luat-o aceste națiuni atunci când s-au abținut să se alăture Occidentului în sancționarea Rusiei.

Știm că colegii africani nu sunt de acord cu încercările nedezvăluite ale SUA și ale sateliților lor europeni de a obține avantajul și de a impune comunității internaționale o ordine mondială unipolară, a scris el în articolul care a fost publicat, de asemenea, în patru ziare africane.

Întâlnirile lui Lavrov cu oficiali egipteni și emisari arabi la Cairo au loc la mai puțin de două săptămâni după călătoria președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu. Biden s-a întâlnit cu liderii Israelului și ai Autorității Palestiniene, înainte de a convoca un summit cu liderii țărilor arabe din Golf, Egipt, Iordania și Irak în Arabia Saudită.

Vizita lui Lavrov la Cairo a avut loc în contextul în care corporația de stat rusă pentru energie atomică, Rosatom, a început săptămâna trecută construcția unei centrale cu patru reactoare pe care o construiește în Egipt.