• Investigațiile sugerează că virusurile obișnuite au revenit după încheierea pandemiei – și au declanșat cazurile rare, dar foarte grave de hepatită.
  • Se crede că au fost afectați peste 1.000 de copii – mulți dintre ei cu vârsta sub cinci ani – din 35 de țări.
  • Unii, inclusiv 12 din Marea Britanie, au avut nevoie de un transplant de ficat care să le salveze viața.

Cercetătorii din Marea Britanie spun că au identificat cauza recentelor cazuri misterioase de hepatită severă care au afectat aproape o mie de copii din 35 de țări diferite, potrivit BBC.

Două echipe de cercetători din Londra și Glasgow spun că cel mai probabil cazurile misterioase de hepatită severă au fost provocate de două virusuri obișnuiți care nu provoacă boli hepatice în general, însă aceștia au afectat copiii după încheierea perioadelor de lockdown impuse de pandemie din cauza cărora nu au făcut imunitatea necesară.

Peste 1.000 de cazuri de hepatită acută au fost înregistrate în 35 de țări, cei mai mulți copii afectați având mai puțin de cinci ani.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

50 de micuți au avut nevoie de un transplant de ficat

În întreaga lume, aproape 50 de micuți au avut nevoie de un transplant de ficat, iar 22 au murit, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Cele două echipe de cercetători din Londra și Glasgow spun că cei mici au fost expuși mai târziu decât în mod normal, din cauza restricțiilor COVID-19, la cei doi agenți patogeni și au pierdut o parte din imunitatea timpurie la adenovirus, care în mod normal provoacă răceli și gastroenterită, și virusul adeno-asociat 2 (AAV2), care în mod normal nu provoacă nicio boală și care are nevoie de prezența altui virus, cum ar fi adenovirusul, pentru a se replica.

Oamenii de știință din Marea Britanie spun că de aceea unii copii au dezvoltat complicații hepatice severe.

„În timpul perioadelor de lockdown, când copiii nu mergeau în colectivitate, nu își transmiteau virusuri între ei. Ei nu își dezvoltau imunitatea la infecțiile comune pe care le-ar fi întâlnit în mod normal. Când restricțiile au fost ridicate, copiii au început să interacționeze din nou, virusurile au început să circule și brusc au fost expuși, cu această lipsă de imunitate, la o întreagă serie de noi infecții”, a declarat unul dintre cercetători, profesorul Judith Breuer, expert în virologie, de la University College London și Great Ormond Street Hospital.

Experții rămân în alertă

Cercetătorii britanici speră că acum cazurile vor fi din ce în ce mai puține, dar sunt în continuare în alertă pentru că încă mai există întrebări la care nu au găsit răspuns.

Este nevoie urgentă de studii mai ample pentru a investiga rolul AAV2 în cazurile de hepatită pediatrică. De asemenea, trebuie să înțelegem mai multe despre circulația sezonieră a AAV2, un virus care nu este monitorizat în mod obișnuit – s-ar putea ca un vârf al infecției cu adenovirus să fi coincis cu un vârf al expunerii la AAV2, ceea ce a dus la o manifestare neobișnuită a hepatitei la copiii mici susceptibili„, a declarat profesorul Emma Thomson, care a condus cercetarea.

Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie consideră că o dublă infecție cu acești doi virusuri ar putea oferi cea mai bună explicație pentru această serie de cazuri misterioase de hepatită severă.