• După doi ani petrecuți analizând date pentru a explica coronavirusul, oficialii din domeniul sănătății publice încearcă acum să înțeleagă o creștere neașteptată a cazurilor de hepatită la copii sănătoși, care apar într-un număr tot mai mare de țări.
  • Teoriile cu privire la originile bolii misterioase, care este asociată cu o inflamație hepatică severă și a dus la cel puțin 17 copii care au avut nevoie de transplanturi, au proliferat de când autoritățile sanitare din Marea Britanie au tras prima dată semnalul de alarmă la începutul lunii aprilie. Un copil a murit până în prezent, potrivit OMS.
  • Adenovirusul – un grup de virusuri asociate de obicei cu simptome precum tuse persistentă, conjunctivită sau diaree – provoacă foarte ocazional hepatită, dar aproape niciodată la copiii sănătoși.

Oamenii de știință sunt nedumeriți de legătura dintre pandemia Covid și cazurile de hepatită infantilă. Experții se întrec în a găsi cauza unei boli inexplicabile diagnosticate la aproape 200 de tineri, scrie Financial Times.

După doi ani petrecuți analizând date pentru a explica coronavirusul, oficialii din domeniul sănătății publice încearcă acum să înțeleagă o creștere neașteptată a cazurilor de hepatită la copii sănătoși, care apar într-un număr tot mai mare de țări.

Canada și Japonia s-au alăturat săptămâna aceasta la peste o duzină de alte națiuni care au raportat focare, în timp ce principalele organisme de sănătate, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, au lansat investigații cu privire la cele aproape 200 de cazuri cunoscute.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Teoriile cu privire la originile bolii misterioase, care este asociată cu o inflamație hepatică severă și a dus la cel puțin 17 copii care au avut nevoie de transplanturi, au proliferat de când autoritățile sanitare din Marea Britanie au tras prima dată semnalul de alarmă la începutul lunii aprilie. Un copil a murit până în prezent, potrivit OMS.

Pandemia a crescut cazurile de virusuri comune

Mulți oameni de știință care vânează cauzele epidemiei s-au concentrat pe rolul jucat de pandemia de coronavirus. Experții au emis ipoteza că boala ar putea fi legată de o scădere a imunității la adenovirus, o cauză a răcelii comune, din cauza a doi ani de restricții legate de pandemie, de efectele ulterioare ale unei infecții cu coronavirus sau chiar de o formă mutantă a unuia dintre aceste virusuri.

Oricare ar fi teoria la care subscrieți, acest lucru trebuie să provină din uriașul eveniment de sănătate publică din ultimii doi ani”, a declarat Alastair Sutcliffe, profesor de pediatrie generală la University College London. „Este o coincidență prea mare – fie că este vorba de o scădere a imunității împotriva adenovirusului, fie că adenovirusul colaborează cu Covid pentru a provoca hepatită, dar pandemia trebuie să joace un rol”.

Țările din emisfera nordică au înregistrat o creștere bruscă a virusurilor comune – cum ar fi adenovirusul, rinovirusul și varicela – de când măsurile de combatere a pandemiei au fost relaxate în această iarnă, înregistrând în același timp și rate record de infectare cu Covid.

Will Irving, profesor de virologie la Universitatea din Nottingham, a declarat că este posibil ca „tabula rasa de imunitate” lăsată de reducerea amestecului social, în condițiile în care țările au fost blocate și școlile închise, să facă efectele adenovirusului „mai devastatoare”.

„Ar putea fi important ca la începutul vieții să întâlnești o întreagă gamă de viruși și să te pregătești, iar acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus Irving.

Oamenii de știință au avertizat împotriva concluziilor pripite

Adenovirusul – un grup de virusuri asociate de obicei cu simptome precum tuse persistentă, conjunctivită sau diaree – provoacă foarte ocazional hepatită, dar aproape niciodată la copiii sănătoși.

Oamenii fac speculații până când se învinețesc, dar tot ce avem este o grămadă de corelații și nicio cauză certă”, a declarat Isaac Bogoch, profesor asociat de medicină la Universitatea din Toronto, Canada.

Având în vedere că în Marea Britanie se înregistrează aproximativ trei cincimi din cazurile cunoscute, oamenii de știință britanici sunt în fruntea cercetării acestei boli. Dintre cei 53 de copii britanici testați pentru adenovirus, 40 au avut rezultate pozitive. Dar 16 la sută din cele peste 100 de cazuri din Marea Britanie au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru Covid-19 la internare, în comparație cu o rată de infectare a comunității cuprinsă între 5 și 8 la sută în aceeași perioadă.

Există câteva indicii, dar mai sunt multe investigații științifice de făcut”, a declarat Deirdre Kelly, profesor de hepatologie pediatrică la Birmingham Women’s and Children’s Hospital, care a tratat cel mai mare grup de pacienți.

Philippa Easterbrook, expert medical în cadrul programului global al OMS pentru HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală, a declarat în cadrul unei conferințe de presă din această săptămână că ideea că adenovirusul ar fi putut duce la infecții mai grave, deoarece acestea au fost suprimate în timpul închiderii, este „o evaluare interesantă a datelor, dar trebuie să fie urmată de mai multe investigații”.

Vaccinul anti-Covid, exclus ca posibilă cauză

Vaccinările Covid-19 au fost excluse ca o posibilă cauză, deoarece boala afectează în principal copiii sub 10 ani – puțini dintre ei au primit vaccinuri.

Primele cazuri cunoscute de această hepatită misterioasă au fost înregistrate în statul american Alabama între noiembrie 2021 și februarie anul acesta. Cinci dintre cei nouă copii au fost testați pozitiv pentru adenovirus, în timp ce niciunul dintre ei nu a prezentat semne de infecție curentă sau anterioară cu Covid.

Săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis o alertă cu privire la această boală, iar șapte state investighează acum posibile cazuri.

„Când … … acest lucru mi-a fost prezentat, am spus că nu am văzut un astfel de cluster în cariera mea”, a declarat Dr. Karen Landers, medic-șef al Departamentului de Sănătate din Alabama, care a lucrat în domeniul sănătății publice timp de peste patru decenii.

Profesorul Jeffrey Lazarus, șeful Grupului de Cercetare a Sistemelor de Sănătate de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, a declarat că „lista lungă” de simptome asociate cu Covid-19 sugerează că ar putea fi implicată o infecție anterioară cu coronavirus. „A existat o întreagă serie de simptome Covid. Nu m-ar surprinde în totalitate dacă s-a adăugat unul în plus”, a spus el.

Experții cred că o infecție anterioară cu Covid-19 ar putea slăbi sistemul imunitar, determinând o reacție mai severă la adenovirus.

În Marea Britanie, se efectuează analize de secvențiere genomică a mostrelor de adenovirus de la pacienți pentru a determina dacă virusul a preluat mutații care ar putea duce la hepatită. De asemenea, sunt în curs de desfășurare testele de anticorpi Covid.

Cu toate acestea, Lazarus a avertizat împotriva unor experți care „se grăbesc să se bazeze pe ceea ce cred ei despre restricțiile Covid„. „Comentariile sunt înaintea științei. Să dăm timp științei să ne ajungă din urmă”.