• În curând, lumea va fi de nerecunoscut, nu vom putea rezista schimbărilor climatice. Valurile teribile de căldură sunt doar începutul.
  • Trebuie să acceptăm cât de dramatică este situația înainte de a încerca să evităm o catastrofă globală, susține omul de știință britanic Bill McGuire, într-un interviu acordat publicației The Guardian.
  • Publicarea celei mai recente cărți a lui Bill McGuire, „Hothouse Earth”, nu putea fi mai oportună. Și acesta este doar începutul, insistă McGuire, care este profesor emerit de studii geofizice și climatice la Universitatea din Londra.

În curând, lumea va fi de nerecunoscut, nu vom putea rezista schimbărilor climatice. Valurile teribile de căldură sunt doar începutul. Trebuie să acceptăm cât de dramatică este situația înainte de a încerca să evităm o catastrofă globală, susține omul de știință britanic Bill McGuire, într-un interviu acordat publicației The Guardian.

Publicarea celei mai recente cărți a lui Bill McGuire, Hothouse Earth”, nu putea fi mai oportună. Și acesta este doar începutul, insistă McGuire, care este profesor emerit de studii geofizice și climatice la Universitatea din Londra.

După cum arată clar în descrierea sa neclintită a viitoarei catastrofe climatice, am ignorat prea mult timp avertismentele explicite că emisiile de carbon în creștere încălzesc periculos Pământul. Acum, vom plăti prețul mulțumirii noastre sub forma unor furtuni, inundații, secete și valuri de căldură care vor depăși cu ușurință extremele actuale.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Punctul crucial, susține el, este că nu mai există nici o șansă de a evita un colaps climatic periculos și generalizat. Am depășit punctul de neîntoarcere și ne putem aștepta la un viitor în care valurile de căldură mortală și temperaturile de peste 50 de grade vor fi obișnuite la tropice, în care latitudinile temperate vor avea invariabil veri mai fierbinți și în care oceanele noastre sunt destinate să se încălzească și mai mult.

Un copil născut în 2020 se va confrunta cu o lume mult mai ostilă decât cea a bunicilor săi”, insistă McGuire. În această privință, omul de știință, care a fost, de asemenea, membru al Grupului de lucru pentru dezastre naturale al guvernului britanic, adoptă o poziție extremă. Mulți alți experți în domeniul climei susțin în continuare că mai avem timp, deși nu prea mult, pentru a obține reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit acestora, accelerarea procesului de reducere a emisiilor și stoparea încălzirii globale sunt încă la îndemâna noastră.

Astfel de afirmații sunt respinse de Bill McGuire. Cunosc o mulțime de oameni care lucrează în domeniul științei climei care spun un lucru în public, dar cu totul altceva în contexte informale. În mod confidențial, cu toții sunt mult mai speriați de viitorul cu care ne confruntăm, dar nu vor recunoaște acest lucru în mod public. Eu numesc acest lucru liniștire climatică și cred că nu face decât să înrăutățească lucrurile. Lumea trebuie să știe cât de rău se va înrăutăți situația înainte de a spera să începem să facem față crizei.

În cartea sa, el include multe dintre temperaturile record care aproape au devastat planeta în această lună, inclusiv evenimentele extreme care au atins Marea Britanie. La câteva luni după ce și-a terminat manuscrisul, a constatat că multe dintre aceste recorduri fuseseră deja depășite. Aceasta este problema cu scrierea unei cărți despre colapsul climatic”, spune McGuire. În momentul în care este publicat, este deja depășit. Atât de repede se mișcă lucrurile.”

Pe măsură ce ne îndreptăm spre 2023, lumea de afară este deja diferită

În acest an, incendii de o intensitate și ferocitate fără precedent au cuprins Europa, America de Nord și Australia, în timp ce precipitațiile record din Midwest au dus la inundații devastatoare în Parcul Național Yellowstone din SUA. Și, pe măsură ce ne îndreptăm spre 2023, lumea de afară este deja diferită”, adaugă el. În curând va fi de nerecunoscut pentru niciunul dintre noi.”

Acum, desigur, Marea Britanie deși se află într-o poziție relativ bună pentru a rezista la cele mai grave efecte ale iminentului colaps climatic, se confruntă cu mari bătăi de cap. Valurile de căldură vor deveni mai frecvente și mai prelungite.

Un număr uriaș de locuințe moderne, mici și slab izolate din Marea Britanie vor deveni capcane de căldură responsabile de mii de decese în fiecare vară până în 2050.

În ciuda avertismentelor repetate, sute de mii de astfel de locuințe nepotrivite continuă să fie construite în fiecare an”, adaugă McGuire.

Viitorul pare exploziv, dar McGuire subliniază că, dacă emisiile de carbon pot fi reduse semnificativ în viitorul apropiat și dacă începem să ne adaptăm la o lume mult mai caldă încă de astăzi, un viitor cu adevărat catastrofal și nesustenabil poate fi oarecum evitat.

Zilele care vor urma vor fi mai întunecate, dar nu catastrofale. Poate că nu putem scăpa de colapsul climatic, dar putem preveni alte drame care ar semăna cu un cataclism climatic suficient de grav pentru a amenința însăși supraviețuirea civilizației umane.

Este o chemare la arme”, spune el. Dacă simți nevoia de a bloca o rafinărie de petrol, fă -o. Condu o mașină electrică sau, mai bine, folosește transportul public, mergi pe jos sau cu bicicleta. Mănâncă mai puțină carne, uită de avioane”, îndeamnă McGuire.

Există cinci amenințări neașteptate

Omul de știință desenează un scenariu și mai sumbru. El spune că există cinci amenințări neașteptate.

Pe măsură ce stratul de gheață dispare de pe munții înalți și de la poli, crustele de rocă care erau anterior comprimate amenință să declanșeze cutremure și tsunami. Suntem pe cale să lăsăm moștenire copiilor noștri și copiilor lor nu doar o lume mult mai fierbinte, ci și una mult mai instabilă din punct de vedere geologic”, spune Bill McGuire.

Pe măsură ce culturile ard și foametea se răspândește, comunitățile intră în conflict, iar alegerea unor lideri populiști care vor promite pământul poporului lor va deveni probabil ceva obișnuit. Cea mai îngrijorătoare este tensiunea legată de rezervele tot mai mici de apă, care se amplifică între India, Pakistan și China, toate aceste țări având arme nucleare. Ultimul lucru de care avem nevoie este un război fierbinte din cauza apei între două dintre puterile nucleare ale lumii”, notează McGuire.

Metanul are o putere de încălzire a atmosferei de 86 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, dar, din fericire, persistă mult mai puțin timp. Problema este că o mare parte din metanul din lume este prins în straturile de gheață arctică și pe măsură ce aceasta se va topi, se va elibera mai mult metan, iar lumea noastră se va încălzi și mai mult.

Apa înghețată care se revarsă din Arctica amenință să blocheze sau să devieze Curentul Golfului, care transportă cantități mari de căldură de la tropice către corpurile de apă din Europa. Studiile recente arată că fluxul Golfului este deja în curs de slăbire și s-ar putea opri complet înainte de sfârșitul secolului, ceea ce ar putea declanșa furtuni puternice de iarnă deasupra Europei.

Patru cincimi din totalul caloriilor consumate la nivel mondial provin din doar 10 culturi, printre care se numără grâul, porumbul și orezul. Multe dintre aceste culturi de bază nu vor putea crește bine la temperaturile mai ridicate care vor deveni în curând norma, ceea ce va duce la o scădere a disponibilității alimentelor, care, la rândul său, va avea un impact catastrofal asupra întregii planete, concluzionează McGuire.