• Oamenii de ştiinţă sunt îngrijorați, în special pentru că nu au găsit o explicaţie pentru acest fenomen.
  • O astfel de dispariție severă a ariciului de mare nu a mai fost observată în Caraibe din anii 1980.
  • Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării (Ifreme) a dat alerta şi se pregăteşte să lanseze o ,,campanie de prelevare a eşantioanelor” pentru a încerca să afle ce îi afectează pe aceşti.

Aricii de mare Diadema din Guadelupa sunt afectaţi de două luni de ,,o moarte rapidă„, care îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă, în special pentru că nu au găsit o explicaţie pentru acest fenomen, pe care nu l-au prevăzut, scrie presa străină.

,,De două până la trei luni am observat o moarte rapidă şi masivă a populaţiilor de arici de mare Diadema„, a explicat Malika René-Trouillefou, biolog la Universitatea din Antile pe această insulă din Antilele Franceze.

Această epizootie, care dăunează indirect şi coralilor, nu afectează doar Guadelupa – a fost semnalată în apele turcoaz ale tuturor insulelor din Caraibe.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării (Ifreme) a dat alerta şi se pregăteşte să lanseze o ,,campanie de prelevare a eşantioanelor” pentru a încerca să afle ce îi afectează pe aceşti ,,arici ai mărilor„.

Oamenii de ştiinţă, luaţi prin surprindere

Oamenii de ştiinţă au fost luaţi prin surprindere de acest val de decese – niciunul dintre ei nu a reuşit să observe semnele precursoare ale bolii.

Chemaţi în ajutor pentru a împărtăşi orice informaţie utilă prin intermediul unui site, pasionaţii de pescuit subacvatic au confirmat caracterul brusc al acestui fenomen.

Conform răspunsurilor din teren obţinute de oamenii de ştiinţă, nu toate zonele din Guadelupa sunt afectate. Însă, boala reprezintă o preocupare serioasă pentru comunitatea ştiinţifică. Aceşti arici de mare joacă ,,un rol important în echilibrul recifelor de corali”, a declarat Malika René-Trouillefou.

Potrivit unui raport al Iniţiativei franceze pentru recifele de corali (Ifrecor), publicat în 2021, asupra sănătăţii coralilor din teritoriile franceze de peste mări, algele care se dezvoltă ,,intră în competiţie cu coralii şi reduc capacitatea acestora de recrutare coraliferă„, adică posibilitatea de reînnoire.

Potrivit mai multor studii, starea recifelor din Antile este, în general, precară.

,,Se estimează că mai sunt 20 până la 30% corali vii în regiunile noastre”, a confirmat Malika René-Trouillefou. Aceştia sunt supuşi la numeroase presiuni: încălzirea globală care creşte temperatura apei, acidificarea oceanelor responsabilă de fenomenul de albire, şi efecte provocate de om.