• Un al doilea rezervor de stocare a combustibilului din apropierea portului cubanez de superpetroliere din Matanzas a explodat sâmbătă dimineaţa.
  • Televiziunea de stat cubaneză a anunţat că cel puţin 67 de persoane au fost rănite în cea de-a doua explozie, iar 17 pompieri au fost daţi dispăruţi.
  • Cuba suferă zilnic de pene de curent şi penurie de combustibil, iar pierderea combustibilului şi a capacităţii de stocare este posibil să agraveze situaţia.

Un al doilea rezervor de stocare a combustibilului din apropierea portului cubanez de superpetroliere din Matanzas a explodat sâmbătă dimineaţa, în urma unui incendiu care a ars toată noaptea după ce un fulger a lovit un alt rezervor vineri seara, scrie Reuters.

Televiziunea de stat cubaneză a anunţat că cel puţin 67 de persoane au fost rănite în cea de-a doua explozie, iar 17 pompieri au fost daţi dispăruţi. Civilii fuseseră deja evacuaţi din zonă.

Ministrul Sănătăţii, José Angel Portal Miranda, a declarat într-o postare pe Twitter că, dintre cei răniţi, trei sunt în stare critică, trei foarte gravă şi alţi 12 sunt în stare ,,gravă„.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Şapte pacienţi au fost transferaţi la spitale din capitala Havana.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a vizitat locul accidentului, situat la 80 de mile est de Havana, în jurul miezului nopţii şi a revenit în cursul dimineţii, în timp ce televiziunea de stat transmitea în direct dezastrul în desfăşurare.

Diaz-Canel a postat pe Twitter, înainte de a doua explozie, că primii respondenţi ,,încercau să evite răspândirea flăcărilor şi orice scurgere de combustibil” în golful Matanzas.

Un tweet ulterior de la biroul său a declarat că Cuba a cerut ajutorul naţiunilor prietene pentru a stinge incendiul.

Insula este afectată de penurie de combustibil și pene de curent

Sâmbătă dimineaţă, incendiul părea complet scăpat de sub control, ameninţând alte rezervoare de depozitare a combustibilului din apropiere, în timp ce fumul ajungea la Havana.

Un paramedic de la faţa locului, care a cerut să nu fie identificat, a declarat telefonic că se turna apă rece pe rezervoarele din apropiere.

Cuba suferă zilnic de pene de curent şi penurie de combustibil, iar pierderea combustibilului şi a capacităţii de stocare este posibil să agraveze situaţia.

Jorge Pinon, director al Programului pentru energie şi mediu din America Latină şi Caraibe al Universităţii Texas din Austin, a declarat că în zonă se aflau opt rezervoare mari, fiecare cu o capacitate de 300.000 de barili.

,,Zona este un punct de transbordare a combustibilului pentru diverse centrale termoelectrice, nu doar pentru cea din apropiere, aşa că aceasta ar putea fi o veste foarte proastă pentru reţeaua electrică„, a spus el.