• Oamenii de știință de la Caltech și JPL au dezvoltat un nou model care sugerează că platformele de gheață din Antarctica s-ar putea topi într-un ritm accelerat.
  • Oamenii de știință s-au concentrat în principal asupra Peninsulei Antarctice de Vest.
  • Modelul arată modul în care curentul de coastă transportă apa dulce provenită din topirea gheții de la WAP în timp ce traversează continentul.

Antarctica de Vest trece prin schimbări rapide asociate atât cu încălzirea atmosferică, cât și cu cea oceanică. Această încălzire atmosferică, combinată cu creșterea temperaturii oceanului de-a lungul Peninsulei Antarcticii de Vest, a dus la retragerea ghețarilor de-a lungul coastei.

Oamenii de știință de la Caltech și JPL au dezvoltat un nou model care sugerează că platformele de gheață din Antarctica s-ar putea topi într-un ritm accelerat, ceea ce ar putea contribui, în cele din urmă, la o creștere mai rapidă a nivelului mării.

Modelul lor ia în considerare un curent oceanic îngust, adesea trecut cu vederea, de-a lungul coastei Antarcticii. Acesta simulează modul în care apa dulce care curge rapid, topită de pe platformele de gheață, poate reține apa densă și caldă a oceanului la baza gheții, ceea ce face ca aceasta să se încălzească și să se topească și mai mult.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Andy Thompson, profesor de știința și ingineria mediului, a declarat: Dacă acest mecanism pe care l-am studiat este activ în lumea reală, ar putea însemna că ratele de topire a platoului de gheață sunt cu 20 până la 40% mai mari decât previziunile din modelele climatice globale, care, de obicei, nu pot simula acești curenți puternici în apropierea coastei antarctice.

Oamenii de știință s-au concentrat în principal asupra Peninsulei Antarctice de Vest. Echipa a desfășurat anterior vehicule autonome în această regiune, iar oamenii de știință au folosit date de la elefanți de mare instrumentați pentru a măsura temperatura și salinitatea apei și a gheții. modelul ia în considerare îngustul curent de coastă din Antarctica, care se deplasează în sens invers acelor de ceasornic în jurul întregului continent antarctic, un curent pe care multe modele climatice nu îl includ, deoarece este foarte mic.

Mar Flexas, cercetător științific principal, a declarat: Marile modele climatice globale nu includ acest curent de coastă deoarece este foarte îngust – doar aproximativ 20 de kilometri lățime, în timp ce majoritatea modelelor climatice iau în considerare doar curenții care au un diametru de 100 de kilometri sau mai mare. Așadar, există posibilitatea ca aceste modele să nu reprezinte cu acuratețe viitoarele rate de topire.

Cum începe topirea platformelor de gheață?

Modelul arată modul în care curentul de coastă transportă apa dulce provenită din topirea gheții de la WAP în timp ce traversează continentul. Apa dulce mai puțin densă se deplasează rapid aproape de suprafața oceanului și prinde apa de mare relativ caldă a oceanului împotriva părții inferioare a platourilor de gheață. După aceea, platformele de gheață încep să se topească de jos.

Prin această metodă, mai multă apă de topire din WAP poate răspândi încălzirea globală de-a lungul curentului de coastă, ceea ce poate accelera topirea chiar și la nivelul platourilor de gheață din Antarctica de Vest aflate la mii de kilometri distanță de peninsulă. Pierderea rapidă de volum de pe platformele de gheață din Antarctica de Vest din ultimele decenii poate fi explicată parțial prin acest mecanism de încălzire la distanță.

Thompson a declarat: Există aspecte ale sistemului climatic pe care încă le descoperim. Pe măsură ce am progresat în ceea ce privește capacitatea noastră de a modela interacțiunile dintre ocean, platformele de gheață și atmosferă, putem face previziuni mai precise cu constrângeri mai bune privind incertitudinea. S-ar putea să fie nevoie să revizuim unele dintre predicțiile privind creșterea nivelului mării în următoarele decenii sau secole – aceasta este o muncă pe care o vom face în continuare.