• Renunțarea la carbohidrați, numărarea caloriilor și profilul genetic, toate acestea te derutează, deoarece sunt pline de sfaturi contradictorii pentru pierderea în greutate.
  • Când vine vorba de slăbit, suntem bombardați de diferite tipuri de diete, toate promițând să ne ajute să slăbim.
  • Dr. Giles Yeo, profesor de neuroendocrinologie moleculară la Unitatea de boli metabolice MRC demontează câteva mituri comune despre pierderea în greutate.

Renunțarea la carbohidrați, numărarea caloriilor și profilul genetic, toate acestea te derutează, deoarece sunt pline de sfaturi contradictorii pentru pierderea în greutate.

Când vine vorba de slăbit, suntem bombardați de diferite tipuri de diete, toate promițând să ne ajute să slăbim.

Dr. Giles Yeo, profesor de neuroendocrinologie moleculară la Unitatea de boli metabolice MRC demontează câteva mituri comune despre pierderea în greutate.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Mitul 1 – Numărarea caloriilor este tot ce trebuie să faci

Adevărul de bază despre dietă este adevărat – pentru a pierde în greutate, trebuie să arzi mai multă energie decât aportul caloric.

Din nefericire, caloriile nu sunt o modalitate precisă de a ști cât de mult consumi, spune geneticianul. Caloriile înscrise pe ambalaj nu sunt identice cu caloriile pe care le poți obține efectiv din alimente, care variază foarte mult în funcție de modul în care sunt procesate.

De exemplu, 100 g de porumb dulce și 100 g de porumb transformat în tortilla au aceleași calorii, dar corpul tău absoarbe mult mai multe calorii.

Momentul în care se consumă alimentele contează și el. Poți mânca exact aceeași cantitate de alimente la prânz sau la cină, dar este mai probabil ca organismul să stocheze caloriile de la ultima masă sub formă de grăsime, deoarece metabolismul este mai lent noaptea.

„Așa că nu mai număra orbește caloriile”, spune Dr. Yeo.

Mănâncă puțin din toate, acesta este răspunsul corect”, adaugă el.

Mitul 2 – Corpul nostru ar trebui să mănânce la fel ca strămoșii noștri

Una dintre cele mai mari tendințe de pierdere în greutate este Dieta Paleo”, care susține că ar trebui să mâncăm ca strămoșii noștri.

Aceasta înseamnă să consumi carne slabă, pește, fructe și legume fără amidon și să eviți alimentele cum ar fi lactatele, cerealele și zahărul. Teoria este că această dietă este compatibilă cu structura noastră genetică. Totuși, acest lucru nu este adevărat, spune Dr. Yeo.

Oamenii nu au evoluat pentru a mânca doar carne, ci pentru a mânca tot ce este disponibil.”

Cerealele nu sunt un adaos relativ nou în dieta noastră. Există dovezi că le-am mâncat acum 30.000 de ani. Și chiar dacă urmezi o dietă bazată pe carne, cea pe care o cumperi din supermarket nu seamănă deloc cu cea pe care o consumau strămoșii noștri.

Acest lucru nu înseamnă că nu vei pierde în greutate cu această dietă, dar Dr. Yeo crede că acest lucru se datorează în mare parte conținutului ridicat de proteine. Proteinele sunt sățioase și conțin mai puține calorii disponibile.

Mitul 3 – Trebuie să pierzi celulele adipoase pentru a pierde în greutate

Atunci când ții o dietă, nu pierzi de fapt celulele adipoase. Pur și simplu se micșorează. Acest lucru este bun pentru tine, pentru felul în care arăți în oglindă, deoarece celulele adipoase nu au o capacitate infinită. Când te îngrași, se umflă ca un balon până se umplu.

Orice altă grăsime trebuie să ajungă undeva, așa că ajunge în locuri în care nu ar trebui să fie, cum ar fi ficatul sau mușchii. Acest lucru afectează funcția acestor țesuturi și organe.

Corpul este otrăvit de grăsimi”, spune doctorul Yeo.

De aceea, liposucția este unul dintre cele mai stupide lucruri pe care le poți face”, adaugă el. Atunci când elimini celulele adipoase, reduci capacitatea organismului de a stoca grăsime în siguranță și crești riscul de diabet de tip 2.

Mitul 4 – Testele genetice dețin toate răspunsurile

Genele joacă cu siguranță un rol important în mărimea și forma noastră, spune Dr. Yeo. Acum știm că există peste 100 de gene legate de greutate care afectează totul, de la cât de foame îți este până la cât de repede arzi calorii.

Nu e de mirare că există o explozie a testelor genetice care promit să ofere un pas înainte în lupta cu greutatea, oferindu-ți sfaturi dietetice personalizate.

Cred că dieta perfectă pentru fiecare dintre noi se află undeva în genele noastre”, spune Dr. Yeo.

Din păcate, însă, expertul crede că suntem departe de a obține aceste informații printr-un test. Dr. Yeo subliniază că testele verifică doar câteva gene pentru o anumită trăsătură și nu sunt suficient de sofisticate pentru a explica modul în care genele noastre interacționează cu mediul în diferite moduri.

Mitul 5 – Trebuie să mănânci alimente curate

Ignoră acele femei care laudă virtuțile alimentelor organice curate” și ale detoxifierii organismului.

Nu există dovezi științifice care să susțină presupusele beneficii ale detoxifierii”, spune Dr. Yeo.

Nu ai nevoie să cumperi alimente de curățare” costisitoare pentru simplul motiv că ficatul tău se detoxifică. De fapt, unele alimente curate” pot chiar îngreuna activitatea ficatului.

Sucul de fructe conține mult zahăr, iar faptul că este natural nu înseamnă că este mai bun pentru tine decât băuturile carbogazoase rafinate”, spune el.

Dacă respingi cantități mari de zahăr, îți supui ficatul la o presiune suplimentară. Este ironic, având în vedere că una dintre afirmațiile despre proprietățile de curățare ale sucului este că oferă ficatului o pauză.