• Cele șase avioane de apărare și cele două elicoptere de transport ar trebui să sosească anul viitor.
  • Praga intenționează să își majoreze cheltuielile militare.
  • Darul a venit ca răspuns la poziția clară și neclintită a Pragăi de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Statele Unite vor dona opt elicoptere Bell Republicii Cehe, a declarat ministrul Apărării de la Praga, Jana Černochová.

Într-o intervenție la televiziunea cehă joi seară, Černochová a declarat că Washingtonul va oferi Cehiei, un aliat al NATO, șase elicoptere de apărare și două elicoptere de transport, pe lângă livrarea a 12 elicoptere comandate anterior. Aeronavele ar trebui să ajungă în 2023.

Elicopterele vor fi un cadou, cu excepția costurilor de transfer și de modernizare, a confirmat ambasada SUA într-un tweet, joi seara târziu. Împreună facem alianța noastră mai puternică și mai capabilă să o susținem [pe Ucraina] în lupta sa pentru libertate!, a adăugat ambasada.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Černochová a precizat că darul a venit ca răspuns la poziția clară și neclintită a Pragăi de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Nu numai că am câștigat respectul aliaților noștri datorită angajamentului nostru de a ajuta Ucraina, dar am câștigat și sprijinul lor în modernizarea armatei noastre, a spus ea, potrivit publicației cehe Hospodářské noviny.

Praga intenționează să își majoreze cheltuielile militare prin recrutarea a sute de soldați în plus și prin achiziționarea de noi vehicule de luptă, elicoptere și muniție, pentru a respecta angajamentul aliaților NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, au declarat la începutul acestei săptămâni ministerele de finanțe și de apărare.