- Gazprom anunţă că închide iar Nord Stream 1, reducând şi mai mult fluxul de gaze.
- Gazprom poate trimite până la 167 milioane de metri cubi pe zi prin gazoduct, dar a oprit brusc livrările în ultimele luni în urma unei dispute legate de sancţiuni.
- Într-o declaraţie, Gazprom a declarat că reparaţiile au fost mandatate în cadrul contractului cu Siemens Energy şi că specialiştii companiei germane vor participa la reparaţii.
Gazprom a anunţat vineri că va închide conducta Nord Stream 1, care livrează gaze către Europa prin Marea Baltică, timp de trei zile la sfârşitul lunii august, reducând şi mai mult fluxul de gaze către Europa, în condiţiile în care preţurile la energie continuă să crească, iar continentul se străduieşte să găsească surse de aprovizionare după ce Rusia a invadat Ucraina.
Advertisment
Gigantul energetic controlat de stat a declarat că va închide singura staţie de comprimare funcţională de pe Nord Stream 1, la Portovaya, lângă Sankt Petersburg, între 31 august şi 2 septembrie. Gazprom a precizat că va relua apoi furnizarea zilnică a până la 33 de milioane de metri cubi de gaz către Europa, informează Financial Times.
Gazprom poate trimite până la 167 milioane de metri cubi pe zi prin gazoduct, dar a oprit brusc livrările în ultimele luni în urma unei dispute legate de sancţiuni. Compania a susţinut că nu poate furniza gaze la volume regulate din cauza întârzierilor în repararea şi returnarea turbinelor fabricate de compania germană Siemens Energy.
Recomandări
Liderii europeni şi companiile energetice au declarat că nu există nicio problemă tehnică care să împiedice Gazprom să furnizeze mai mult gaz şi susţin că Rusia limitează în mod deliberat livrările din motive politice.
Într-o declaraţie, Gazprom a declarat că reparaţiile au fost mandatate în cadrul contractului cu Siemens Energy şi că specialiştii companiei germane vor participa la reparaţii.
,,Acesta este un exemplu viu al războiului energetic hibrid al lui Putin împotriva UE” , a declarat Sergiy Makogon, directorul executiv al reţelei de stat de transport de gaze din Ucraina.
,,Ucraina şi Polonia au capacităţi de tranzit nefolosite, care ar putea fi utilizate pentru a compensa pe deplin fluxurile prin Nord Stream 1” , a adăugat el.
Iuriy Vitrenko, directorul general al companiei de stat ucrainene de gaze Naftogaz, a declarat că nu există ,,niciun semn că Gazprom ar compensa” prin pomparea mai mult gaz prin vasta conductă de transport de gaze a Ucrainei, cândva o rută majoră pentru livrările către pieţele europene.
,,Scopul ar putea fi acela de a exercita presiuni asupra Germaniei pentru a atenua sancţiunile şi chiar pentru a permite lansarea [Nord Stream 2]” , a adăugat Vitrenko.
Partenerii noștri