• Continentul african emite doar aproximativ 3 % din emisiile globale de CO2, dar este unul dintre cele mai expuse la schimbările climatice.
  • Kevin Chika Urama, economist-șef la Banca Africană de Dezvoltare, a declarat că Africa se confruntă cu un deficit de finanțare pentru climă de aproximativ 108 miliarde de dolari în fiecare an.
  • Africa nu numai că are o amprentă de carbon redusă, au spus ei, dar joacă, de asemenea, un rol cheie în captarea gazelor cu efect de seră.

Liderii a 24 de țări africane au îndemnat națiunile mai bogate să își mențină angajamentele de ajutor pentru ca continentul să poată face față efectelor schimbărilor climatice, pentru care este puțin vinovat.

Miniștrii africani au făcut acest apel într-un comunicat la încheierea unui forum de trei zile care a avut loc vineri în capitala egipteană Cairo și cu două luni înainte ca Egiptul să găzduiască conferința crucială privind clima COP27, care va avea loc în noiembrie la Sharm El-Sheikh.Îndemnăm țările dezvoltate să își îndeplinească angajamentele privind finanțarea pentru climă și dezvoltare și să își respecte angajamentele de a dubla finanțarea pentru adaptare, în special pentru Africa, au afirmat cei 24 de lideri într-o declarație de încheiere.

Fostul șef al ONU, Ban Ki-moon, a remarcat săptămâna aceasta că continentul african emite doar aproximativ trei procente din emisiile globale de CO2. Cu toate acestea, națiunile africane se numără printre cele mai expuse la efectele schimbărilor climatice, în special la înrăutățirea secetelor și a inundațiilor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Africa cere ajutorul națiunilor bogate

Liderii africani au declarat că ajutorul financiar este necesar având în vedere impactul disproporționat al schimbărilor climatice și al pierderii naturii pe continentul african. Africa nu numai că are o amprentă de carbon redusă, au spus ei, dar joacă, de asemenea, un rol cheie în captarea gazelor cu efect de seră, inclusiv în bazinul Congo, care găzduiește a doua cea mai mare pădure tropicală din lume, după Amazon.

Comunicatul a îndemnat țările bogate să respecte și să extindă angajamentele privind clima și a declarat că țările sărace ar trebui să se poată dezvolta economic, primind în același timp mai multe fonduri pentru a se adapta la efectele schimbărilor climatice. Documentul a subliniat necesitatea de a evita abordările care încurajează dezinvestițiile abrupte în combustibili fosili, deoarece acest lucru va … amenința dezvoltarea Africii.

Rolul gazului în tranziția către o energie mai curată va fi un punct cheie de dispută la COP27. Activiștii pentru combaterea schimbărilor climatice susțin că gazul trebuie eliminat rapid și înlocuit cu surse regenerabile de energie. Însă ministrul nigerian de finanțe, Zainab Ahmed, a declarat la forumul de la Cairo că gazul este o chestiune de supraviețuire pentru țara sa.

Dacă nu obținem finanțare la un preț rezonabil pentru a dezvolta gazul, le refuzăm cetățenilor din țările noastre oportunitățile de a obține o dezvoltare de bază, a spus ea. Comunicatul a cerut, de asemenea, ca schimbările climatice să fie luate în considerare în cadrul unei revizuiri a băncilor multilaterale de dezvoltare și a instituțiilor financiare internaționale. Acesta a sugerat crearea unui centru sustenabil al datoriilor suverane care ar putea reduce costul capitalului pentru statele în curs de dezvoltare și ar putea sprijini schimburile de datorii pentru natură.

Africa pierde anual 108 miliarde de dolari

Finanțarea pentru a ajuta țările mai sărace să își reducă emisiile și să își consolideze capacitatea de rezistență va fi o problemă-cheie la COP27. Un obiectiv de lungă durată, care prevede ca țările dezvoltate să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an începând cu 2020 pentru a ajuta țările vulnerabile să se adapteze la schimbările climatice, rămâne încă neatins.

Potrivit Băncii Africane de Dezvoltare, continentul va avea nevoie de până la 1 600 de miliarde de dolari între 2020 și 2030 pentru propriile eforturi de limitare a schimbărilor climatice și pentru a se adapta la efectele negative care sunt deja evidente.

Kevin Chika Urama, economist-șef la Banca Africană de Dezvoltare, a declarat că Africa se confruntă cu un deficit de finanțare pentru climă de aproximativ 108 miliarde de dolari în fiecare an. Structura actuală a finanțării pentru climă este de fapt părtinitoare față de țările vulnerabile la schimbările climatice. Cu cât ești mai vulnerabil, cu atât primești mai puțină finanțare pentru climă, a spus el.