• Organismul de supraveghere nucleară al ONU afirmă că o pană de curent cauzată de bombardamente compromite siguranța funcționării în apropierea centralei ucrainene Zaporojie.
  • Centrala a fost ocupată de trupele rusești în martie și a fost bombardată în ultimele săptămâni.
  • Nu există apă curentă, nu există curent, nu există canalizare, a spus Rafael Grossi.

O pană de curent cauzată de noi bombardamente în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie compromis siguranța sitului, a avertizat organismul de supraveghere atomică al ONU, adăugând că operatorul centralei ia în considerare închiderea singurului reactor rămas.

Bombardamentele au provocat o pană de curent completă în [Erenhodar] și au compromis funcționarea în siguranță a [centralei] Zaporojie din apropiere, a scris vineri pe Twitter șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, calificând-o drept o evoluție dramatică.

Acest lucru este complet inacceptabil. Nu poate sta în picioare, a spus el, cerând încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în întreaga zonă.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Numai acest lucru va asigura securitatea personalului de exploatare și va permite restabilirea durabilă a energiei electrice la Energodar și la centrala electrică, a adăugat el. Centrala din Zaporojie este cea mai mare instalație nucleară din Europa.

Aceasta a fost ocupată de trupele rusești în martie și a fost bombardată în ultimele săptămâni, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru nuclear.Grossi a declarat că a aflat despre bombardamente vineri de la personalul AIEA aflat la fața locului.

Bombardarea punctului de comutare de la centrala termică de la Energodar a dus la o pană de curent completă în oraș, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a spus el. Nu există apă curentă, nu există curent, nu există canalizare, a spus el.