• Forțele ucrainene, susținute de arme occidentale din ce în ce mai puternice, au cucerit sute de kilometri pătrați de teritoriu de sub controlul rusesc în ultimele patru zile în regiunea Harkov, pe măsură ce linia rusă s-a prăbușit.
  • Forțele ucrainene, susținute de arme occidentale din ce în ce mai puternice, au capturat sute de kilometri pătrați de teritoriu.
  • Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că vor urma și alte orașe.

Rusia a ordonat trupelor sale să se retragă de pe două poziții de pe linia frontului din estul Ucrainei, în fața unui avans șocant al forțelor ucrainene. Retragerea de sâmbătă a marcat cel mai important câștig pentru armata ucraineană de când aceasta a învins o tentativă rusă de a cuceri capitala Kiev, în martie.

Armata rusă demonstrează în aceste zile tot ce poate face mai bun, a declarat președintele ucrainean Volodimi Zelenski într-o înregistrare video difuzată sâmbătă seara.

Și, bineînțeles, este o decizie bună pentru ei să fugă, a mai spus președintele ucrainean. Forțele ucrainene, susținute de arme occidentale din ce în ce mai puternice, au capturat sute de kilometri pătrați de teritoriu de sub controlul rusesc în ultimele patru zile în întreaga regiune Harkov, pe măsură ce linia rusă s-a prăbușit.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Zelenski a declarat că armata ucraineană a eliberat aproximativ 2.000 de kilometri pătrați de teritoriu de când a început contraofensiva. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat soldați triumfători înlocuind steagurile rusești cu culorile galben și albastru în sate, orașe și orașe, pe măsură ce acestea au căzut din nou sub controlul ucrainean după luni de ocupație rusă.

Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că vor urma și alte orașe, în timp ce asista la o ceremonie de ridicare a drapelului, însoțită de imnul național, în micul oraș Banakliia, care a fost unul dintre primele care au fost recucerite. Sunt sigur că acesta nu este ultimul oraș, a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, îmbrăcat în echipament de luptă complet.

Înaintea noastră se află Kupiansk, care este deja pe jumătate cucerit de trupele noastre. Înaintea noastră se află Izium și multe altele.

Au apărut imagini cu steagul ucrainean fluturând deasupra orașului Kupiansk, care fusese un important centru logistic pentru Rusia pentru a trimite provizii trupelor sale din regiunea din sud-estul Donbasului.

Pe rețelele de socializare au fost postate, de asemenea, imagini cu trupe ucrainene la poarta de intrare în Izium – principalul bastion pentru forțele rusești din zonă. Orașul a fost cel capturat de Rusia în primele săptămâni ale războiului și de atunci a rămas sub control rusesc – până acum.

Explicând retragerea rusă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele ruse vor fi regrupate din zonele Balakliya și Izium în regiunea Donețk din Donbas. Konashenkov a declarat că această mutare se face pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale de eliberare a Donbasului.