• Liderul extremei drepte Meloni ar putea deveni prima femeie care să conducă un guvern italian.
  • Ea a fost întotdeauna ferm împotriva drogurilor și a avortului, deși insistă că nu va interzice avortul dacă va ajunge la putere.
  • Meloni a fost crescută de o mamă singură, după ce tatăl ei i-a abandonat după naștere.

Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, care a făcut campanie sub sloganul Dumnezeu, țară și familie” și împotriva ideologiei deștepte, are mari șanse să devină prima femeie prim-ministru al Italiei, în timp ce țara se îndreaptă spre vot duminică.

Partidul naționalist Frații Italiei (FdI) al lui Meloni a obținut doar 4% din voturi în 2018. Se așteaptă ca partidul să aibă performanțe mult mai bune în prezent și poate obține majoritatea parlamentară cu sprijinul unei alianțe de parteneri de dreapta care gândesc la fel.

În cazul în care Meloni, care vorbește dur, va reuși, se va confrunta cu o serie de provocări descurajante, inclusiv creșterea costurilor energiei, o criză a datoriilor, o posibilă recesiune economică și un conflict din ce în ce mai periculos în Ucraina.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI

Crescută în contextul clasei muncitoare

Meloni a fost crescută de o mamă singură, după ce tatăl ei i-a abandonat după naștere. Nu a urmat niciodată cursurile universitare și a avut slujbe ciudate, cum ar fi cea de babysitter și barman, pentru a se întreține.

A intrat în politică foarte tânără

Cariera ei politică a început în cartierul muncitoresc Garbatella din Roma, când avea doar 15 ani. S-a alăturat Frontului Tineretului, aripa de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI), la începutul anilor 1990, și a ajuns să devină lider național al Acțiunii Studențești, mișcarea studențească a Alianței Naționale (AN).

A câștigat primele alegeri locale la 21 de ani, iar zece ani mai târziu a devenit, în 2008, cel mai tânăr ministru al Italiei sub conducerea fostului prim-ministru Silvio Berlusconi. Ea a deținut această funcție până în 2011.

Meloni ar avea rădăcini de extremă dreapta

Meloni conduce în prezent partidul politic Frații Italiei (FdI), care își trage rădăcinile dintr-un grup de extremă dreapta format după cel de-al Doilea Război Mondial.

În urma alegerilor din Italia din 2018, partidul lui Meloni a crescut în popularitate în sondajele de opinie, în special în timpul cabinetului premierului demisionar Mario Draghi, în care FdI a fost singurul partid de opoziție.

Meloni a căutat să se distanțeze de extrema dreaptă și spune că partidul său este conservator de masă. Dar criticii spun că simpatizanții extremei drepte înfloresc încă în rândurile sale.

Agenda ei: taxe mai mici și blocarea refugiaților

Dacă Meloni va câștiga, se așteaptă ca ea să se concentreze pe probleme politice aflate în centrul politicii blocului de dreapta din Italia, cum ar fi îngreunarea accesului refugiaților din Africa de Nord pe coasta italiană.

Ea a propus chiar o blocadă navală pentru a opri bărcile de refugiați. Meloni a criticat politicile fiscale ale Uniunii Europene, dar este puțin probabil ca ea să se ia la trântă cu Bruxelles-ul într-un moment în care Italia se confruntă cu propriile sale probleme economice.

În campania sa electorală, ea și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina – una dintre cele mai importante probleme diplomatice pentru liderii europeni în aceste zile. Pe plan intern, ea a pus accentul pe poziția sa anti-migranți pentru a-i atrage pe alegători.

Totul pentru valorile familiei

Ideologia politică a lui Meloni îmbrățișează puternic politica identitară și se concentrează pe apărarea granițelor naționale, a intereselor naționale și a valorilor familiei tradiționale.

Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt creștină, este unul dintre cele mai populare strigăte de raliere ale lui Meloni, pe care susținătorii ei îl împărtășesc cu regularitate pe rețelele de socializare.

Ea a fost întotdeauna ferm împotriva drogurilor și a avortului, deși insistă că nu va interzice avortul dacă va ajunge la putere.