• Stoltenberg a declarat că aliații NATO au sporit securitatea în jurul posibilelor ținte.
  • Rețeaua feroviară din nordul Germaniei a fost oprită timp de trei ore după ce cablurile de comunicare au fost tăiate sâmbătă.
  • Atacurile cibernetice și atacurile hibride, cum ar fi sabotajul, ar putea fi suficiente pentru a declanșa clauza de apărare colectivă prevăzută la articolul 5.

Sabotajul rusesc asupra unor obiective occidentale ar putea fi un motiv pentru a declanșa articolul 5 al NATO, a avertizat ieri secretarul general al alianței, în contextul în care există suspiciuni că Moscova a plasat explozibili pe conductele de gaz submarine.

Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, a declarat Jens Stoltenberg înainte de reuniunea de ieri a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Separat, Marea Britanie și aliații săi din G7 l-au acuzat pe Vladimir Putin de crime de război și au promis că îl vor trage la răspundere ieri, după ce Rusia a lansat a doua zi de atacuri cu rachete asupra zonelor civile din Ucraina.

În urma unei reuniuni virtuale, G7 s-a declarat profund tulburat de exploziile subacvatice din 26 septembrie de pe gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania și se află pe fundul Mării Baltice.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Stoltenberg a declarat că aliații NATO au sporit securitatea în jurul posibilelor ținte după ce rețeaua feroviară din nordul Germaniei a fost oprită timp de trei ore după ce cablurile de comunicare au fost tăiate sâmbătă.

Ne-am dublat prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului, ajungând la peste 30 de nave, susținute de avioane de patrulare maritimă și capacități submarine, a spus el, înainte de a promite măsuri suplimentare pentru a proteja infrastructura occidentală.

Atacurile cibernetice și atacurile hibride, cum ar fi sabotajul, ar putea fi suficiente pentru a declanșa clauza de apărare colectivă prevăzută la articolul 5, a declarat Stoltenberg. Acest lucru ar însemna că fiecare membru al alianței de 30 de membri ar considera sabotajul un atac împotriva sa.