• Cele mai recente date financiare ale Hidroelectrica, cele de la S1/2022, arată venituri de 4,7 mld. lei.
  • În prezent, Pilonul II are 30% din Fondul Proprietatea, deci controlează indirect 6% din Hidroelectrica.
  • Cum întreaga societate de stat este evaluată la 60,6 mld. lei, pachetul de 4,6 mld. lei ar însemna o deţinere directă de 7,6% din capitalul social după listare.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie lunar salariaţii români cu câte 900 mil. lei pentru economiile de bătrâneţe, ar putea cumpăra maximum 38% din toată oferta publică de listare (IPO) a producătorului de energie electrică Hidroelectrica, arată calculele realizate de ZF.

Calculele ţin cont de cele mai recente evaluări şi de limita de expunere maximum 5% pe care un fond P2 o poate lua la o societate.

Astfel, pe baza celor mai recente active ale fondurilor Pilon II, de 91,6 mld. lei la august 2022 potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi luând în calcul scenariul în care Fondul Proprietatea va lista întreg pachetul de 20% din Hidroelectrica, evaluat la 12,1 mld. lei, Pilonul II ar putea subscrie de 4,6 mld. lei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cum întreaga societate de stat este evaluată la 60,6 mld. lei, pachetul de 4,6 mld. lei ar însemna o deţinere directă de 7,6% din capitalul social după listare, arată calculele ZF. În prezent Pilonul II are 30% din Fondul Proprietatea, deci controlează indirect 6% din Hidroelectrica.

Desigur acesta este scenariul care ia în calcul faptul că fiecare fond va subscrie la IPO cu limita de 5% pe care i-o permite legea, însă în realitate acest procent ar putea fi unul mai scăzut de 3,5%-4% date fiind şi condiţiile mai dificile de pe burse dar şi faptul că marii investitori preferă să păstreze o marjă atunci când decid asupra unui plasament.

„În funcţie de natura emitentului de instrumente financiare în care admi­nistratorul poate investi, procentele maxime admise sunt: a) 5% din activele unui fond de pensii pot fi investite într-o singură societate comercială sau în fiecare categorie de active ale acesteia, fără a depăşi în total 5%“, se arată în Legea 411 din 2004 a pensiilor administrate privat.

Cele mai recente date financiare ale Hidroelectrica, cele de la S1/2022, arată venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit net mai mare cu 56% la 2,6 mld. lei. Rezultatele au fost obţinute în pofida unor vânzări mai mici de energie electrică, respectiv 29%, însă la un preţ dublu de 578 lei/MWH.