- Este pentru prima dată când a fost descoperită o legătură între acest răspuns la stres și îmbătrânire.
- Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor deschid ușa către dezvoltarea unor terapii.
- Îmbătrânirea este un factor de risc critic pentru o varietate de patologii umane, de la boli metabolice, cum ar fi diabetul, la cancer și boli neurodegenerative.
Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au descoperit că un răspuns la stres în celule, atunci când este „activat” la o vârstă post-reproductivă, ar putea fi cheia pentru a încetini îmbătrânirea și a promova longevitatea.
Advertisment
În experimentele de laborator efectuate pe un tip de vierme rotund care are asemănări cu oamenii, echipa NTU Singapore a descoperit că activarea acestui răspuns la stres la viermii îmbătrâniți prin hrănirea lor cu o dietă bogată în glucoză le-a prelungit durata de viață în comparație cu viermii hrăniți cu o dietă normală.
Este pentru prima dată când a fost descoperită o legătură între acest răspuns la stres și îmbătrânire, a declarat echipa NTU cu privire la descoperirile lor publicate la 19 octombrie în Nature Communications.
Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine această legătură, oamenii de știință au declarat că descoperirile lor deschid ușa către dezvoltarea unor terapii care ar putea întârzia apariția sau chiar combate tulburările legate de vârstă, cum ar fi cancerul, demența și accidentul vascular cerebral.
Recomandări
Biologul celular și conducătorul studiului, profesorul asociat Guillaume Thibault, de la Școala de Științe Biologice a NTU, a declarat „Îmbătrânirea este un factor de risc critic pentru o varietate de patologii umane, de la boli metabolice, cum ar fi diabetul, la cancer și boli neurodegenerative. Din perspectiva sănătății publice, determinarea căilor celulare care stau la baza procesului de îmbătrânire ne-ar putea duce cu un pas mai aproape de dezvoltarea unor noi strategii terapeutice pentru tratarea tulburărilor legate de vârstă”.
„În timp ce studiul nostru a constatat că o dietă bogată în glucoză ar putea fi utilă pentru a încetini îmbătrânirea și a promova longevitatea la viermii bătrâni, nu recomandăm ca populația îmbătrânită să treacă acum la o dietă bogată în zahăr. Ceea ce arată acest studiu este că declanșarea anumitor răspunsuri la stres în celule se poate traduce prin longevitate și că activarea acestui răspuns la stres cu un medicament ar putea fi esențială pentru a decelera îmbătrânirea celulară”.
Pe lângă faptul că au demonstrat că efectul manipulării acestui răspuns la stres la viermii îmbătrâniți, cercetătorii de la NTU au arătat, de asemenea, că același răspuns, atunci când este „dezactivat” la viermii tineri hrăniți cu o dietă bogată în glucoză, i-a ajutat să trăiască mai mult decât viermii cu o dietă normală.
Partenerii noștri