• Orice atac asupra infrastructurii americane va fi întâmpinat cu un răspuns, a declarat joi Casa Albă.
  • Asta după ce un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că sateliții comerciali occidentali ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă sunt implicați în războiul din Ucraina.
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a adăugat, în fața jurnaliștilor, că informațiile publice disponibile arată că rușii au încercat să urmărească tehnologii antisatelit.

UPDATE ORA 23.00

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Statele Unite l-au avertizat pe președintele rus Vladimir Putin cu privire la consecințele pentru țara sa în cazul unui atac nuclear asupra Ucrainei.

De asemenea, Blinken a calificat drept falsă invenția rusă privind ,,bomba murdară ucraineană”.

UPDATE ORA 22.00

Canadienii vor putea cumpăra obligațiuni de suveranitate ucraineană garantate de guvern, care vor contribui la finanțarea guvernului ucrainean.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Canada sancționează, de asemenea, 35 de înalți funcționari ai unor entități din sectorul energetic și șase entități din sectorul energetic, implicate în invazia ilegală a Rusiei”. Intenționăm să impunem sancțiuni și membrilor sectoarelor justiției și securității rusești”, a declarat Trudeau într-un tweet de vineri.

UPDATE ORA 21.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a vorbit vineri cu omologul său iranian și a cerut Iranului să înceteze furnizarea de arme către Rusia.

Astăzi, am primit un apel de la ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, în timpul căruia am cerut Iranului să înceteze imediat fluxul de arme către Rusia, folosite pentru a ucide civili și a distruge infrastructura critică din Ucraina”, a declarat Kuleba într-un tweet vineri. Iranul a negat în mod repetat că trimite arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

UPDATE ORA 20.00

Rusia rămâne fără rachete Iskander, dar are suficiente rachete Kh-22 și S-300. Acest lucru a fost raportat de Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Forțelor Armate Ucrainene.

Rachetele Iskander sunt în deficit foarte serios, rezerva este deja epuizată, epuizată de fapt. De aceea, rachetele balistice încearcă să ajungă din Iran”, a explicat Ignat.

Și, în plus, să nu uităm că au mii de rachete S-300. Federația Rusă este producătorul acestor rachete, iar în depozite au rămas multe. Acestea sunt rachete antiaeriene ca cele pe care le avem în serviciu”, a declarat un reprezentant al AFU.

UPDATE ORA 19.00

Rusia este pregătită să reia discuțiile cu Ucraina și SUA. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat.

China salută disponibilitatea Rusiei de a se angaja în dialog și de a relua discuțiile cu Ucraina și SUA”, a declarat Wang Wenbin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și ministru de Externe, a avut cu o zi înainte o conversație telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov.

UPDATE ORA 18.00

Situația din orașul Herson, ocupat de Rusia în sudul țării, este tensionată”, Rusia staționând acolo un număr mare de soldați ruși, a declarat vineri un oficial al orașului pentru televiziunea ucraineană.

Oamenii din teritoriile ocupate cu care comunic spun că sunt mai mulți soldați ruși pe străzile orașului decât locuitorii locali”, a declarat Halyna Luhova, membru al consiliului municipal din Herson.

Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri, în actualizarea zilnică a informațiilor, că este probabil” că rezerviști mobilizați” au fost trimiși pentru a întări trupele rusești în capitala regională și pe malul vestic al râului Nipru.

UPDATE ORA 17.00

Fostul președinte și prim-ministru rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că situația aprovizionării cu energie electrică din Ucraina s-ar putea îmbunătăți dacă Kievul ar recunoaște cererile Rusiei”.

Calea spre stabilitatea aprovizionării cu energie este diferită. Este necesar să recunoaștem legitimitatea cererilor Rusiei în cadrul operațiunii militare speciale și a rezultatelor acesteia, reflectate în Constituția noastră. Și atunci se va aprinde lumina…”. a declarat Medvedev pe contul său de Telegram vineri.

UPDATE ORA 16.00

Administrația președintelui american Joe Biden este așteptată să anunțe astăzi o nouă rundă de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ 275 de milioane de dolari, potrivit unui oficial american. Noua rundă de asistență va veni printr-o reducere prezidențială din stocurile existente și nu va include noi tipuri de sisteme de armament, a precizat oficialul.

UPDATE ORA 15.00

Invazia Rusiei în Ucraina a aruncat Europa într-o eră de insecuritate, a declarat Germania, la o zi după ce președintele rus, Vladimir Putin, a prezis că va urma un deceniu periculos.

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, care provine dintr-o aripă a social-democraților germani care a pledat mult timp pentru legături economice mai strânse cu Moscova, a declarat că invazia a rupt aceste speranțe.

UPDATE ORA 14.00

Medvedev: bombardarea instalațiilor energetice ale Ucrainei se va opri dacă va recunoaște anexarea teritoriilor sale

Achiziția de energie electrică de către Ucraina în Slovacia va duce la o creștere în continuare a prețurilor la energie atât pentru europeni, cât și pentru ucraineni, dar nu va oferi stabilitatea dorită în funcționarea sistemului energetic, a spus el pe canalul său de telegramă.Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

UPDATE ORA 13.00

UE îl numește pe generalul polonez Piotr Trytek pentru a conduce o nouă operațiune de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales de blocul comunitar ca parte a angajamentului său de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.


Rusia susține că doar 3% din alimentele exportate în cadrul unui acord negociat de ONU au ajuns în țările cele mai sărace.

De la semnarea contractului de export de cereale din Marea Neagră, în iulie, mai multe tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au părăsit porturile ucrainene blocate. Cu toate acestea, Rusia a acuzat Ucraina că nu a reușit să livreze asistență alimentară umanitară.

UPDATE ORA 12.00

Președintele Volodimir Zelenski susține că Rusia a lansat peste 4.500 de rachete și a tras 4.500 de focuri de armă pe tot parcursul războiului. El promite că atacurile nu vor frânge moralul Ucrainei, deoarece să auzi imnul inamicului pe pământul nostru este mai înfricoșător decât rachetele inamicului pe cerul nostru.

UPDATE ORA 11.00

Rusia folosește probabil „rezerviști mobilizați” lângă râul Nipru, afirmă Ministerul Apărării.

Rusia și-a întărit probabil trupele cu „rezerviști mobilizați” la vest de râul Nipru, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Regiunea cuprinde cea mai mare parte a orașului Herson, un oraș de importanță strategică deținut de Rusia, care se pregătește pentru o contraofensivă a trupelor ucrainene.

UPDATE ORA 10.00

Statele Unite au respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora departamentul său de apărare ar fi ajutat Ucraina să folosească arme biologice interzise.

Calificând acuzațiile drept „pure invenții aduse fără nicio dovadă”, SUA au afirmat că Rusia încearcă să „distragă atenția de la atrocitățile” care se desfășoară în Ucraina.

„Ucraina nu are un program de arme biologice. Statele Unite nu au un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice susținute de Statele Unite”, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield.

UPDATE ORA 09.00

UE îngheață active rusești în valoare de 17,5 miliarde de euro sub sancțiuni

Reprezentantul Comisiei Europene (CE) Christian Wiegand a anunțat înghețarea activelor rusești în valoare de 17,5 miliarde EUR, în special, vorbim despre activele a 1.350 de persoane și organizații care se află pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene (UE), domnul Wiegand. a spus O1-Morgenjournal .

UPDATE ORA 08.00

Inspectorii nucleari ai ONU se așteaptă să ajungă foarte repede la o concluzie privind afirmația privind bomba murdară.

Șeful ONU pentru probleme nucleare a declarat joi că trimite inspectori în două locații din Ucraina, unde Rusia susține că ar avea loc activități legate de posibila producție de bombe murdare și se așteaptă ca aceștia să ajungă la o concluzie în câteva zile, foarte repede.

UPDATE ORA 07.00

Jurnalista rusă, despre care se spune că ar fi fina lui Putin, a fugit în Lituania, au anunțat serviciile de informații din Vilnius, după ce poliția din Moscova a efectuat o razie la una dintre locuințele sale. Ksenia Sobchak este fiica fostului primar al orașului Sankt Petersburg, Anatoli Sobchak, pe care Putin l-a descris anterior ca fiind mentorul său.

UPDATE ORA 06.00

Statele Unite trimit Ucrainei un nou pachet de armament și alte ajutoare în valoare de 275 de milioane de dolari, în scopul de a susține efortul de a alunga forțele rusești din zonele cheie din sudul țării, pe măsură ce se apropie iarna, au declarat joi oficiali americani.

UPDATE ORA 05.00

Un depozit de petrol din orașul Șahtarsk, ocupat de Rusia, în estul Ucrainei, în Donețk, a fost cuprins de flăcări în noaptea de miercuri spre joi. Primarul orașului instalat de ruși, Alexander Shatov, a susținut că incendiul a fost cauzat de bombardamentele ucrainene asupra gării.

UPDATE ORA 04.00

Moscova a declarat că nu au fost respectate prevederile acordului privind cerealele din Marea Neagră pentru a facilita exporturile rusești de produse agricole și de îngrășăminte și că nu a luat încă o decizie cu privire la prelungirea sau nu a acordului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat reporterilor că Occidentul nu a luat suficiente măsuri pentru a ușura sancțiunile impuse industriilor de logistică, plăți și asigurări din Rusia pentru a facilita exporturile rusești.

UPDATE ORA 03.00

Ucrainenii care locuiesc în Kiev și în împrejurimi au fost anunțați de o deteriorare bruscă a aprovizionării cu energie electrică a regiunii, după un nou val de lovituri rusești menite să afecteze moralul populației în timp ce se apropie iarna rece a țării.

UPDATE ORA 02.00

Autoritățile instalate de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie au ordonat joi verificarea telefoanelor rezidenților locali, anunțând punerea în aplicare a cenzurii militare în conformitate cu decretul de lege marțială al lui Putin.

UPDATE ORA 01.00

Biden, sceptic față de afirmația lui Putin că nu are intenția de a folosi arma nucleară.

Președintele american Joe Biden și-a exprimat joi scepticismul în legătură cu comentariul președintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat că nu are intenția de a folosi o armă nucleară în Ucraina, relatează Reuters.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Orice atac asupra infrastructurii americane va fi întâmpinat cu un răspuns, a declarat joi Casa Albă, după ce un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că sateliții comerciali occidentali ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă sunt implicați în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a adăugat, în fața jurnaliștilor, că informațiile publice disponibile arată că rușii au încercat să urmărească tehnologii antisatelit.